Aproape 5.000 de copii au fost ABUZAŢI de membri ai Bisericii Catolice Portugheze

Publicat:

Cel puţin 4.815 minori au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice Portugheze începând din 1950, potrivit concluziilor prezentate luni de o comisie independentă care a ascultat peste 500 de mărturii în timpul activităţii sale de circa un an, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Aceste mărturii ne permit să ajungem la o reţea mult mai mare de victime, calculată la un număr minimal de 4.815 victime”, a declarat coordonatorul acestei comisii de experţi, medicul psihiatru pentru copii Pedro Strecht, la prezentarea raportului final al acestora la Lisabona.


Citeşte şi: Incident HORROR în Kazahstan! Un elev şi-a atacat colegii cu toporul! – Black News

Cei mai mulţi dintre agresori – 77% – erau preoţi, iar majoritatea victimelor, bărbaţi, a precizat Strecht, potrivit Reuters, adăugând că abuzurile au fost comise în locaţii precum şcoli catolice, case ale preoţilor sau confesionale.

Marea majoritate a infracţiunilor denunţate sunt deja prescrise, însă 25 de mărturii au fost transmise ministerului public, a precizat el.

La sfârşitul anului 2021, ierarhia Bisericii Catolice Portugheze i-a încredinţat lui Strecht sarcina de a forma o echipă care să cerceteze amploarea acestui fenomen în cadrul instituţiei.

Comisia portugheză şi-a început activitatea în luna ianuarie a anului trecut, după ce un raport din Franţa a dezvăluit că aproximativ 3.000 de preoţi şi oficiali religioşi au abuzat sexual peste 200.000 de copii.

Acuzaţiile de abuz au venit de la persoane din diferite medii, din toate regiunile ţării şi, de asemenea, de la cetăţeni portughezi care trăiesc în alte ţări europene, în Africa, sau în America.

Preşedintele conferinţei episcopale portugheze, episcopul de Leiria-Fatima Jose Ornelas, urmează să reacţioneze la acest raport la sfârşitul zilei de luni.

Episcopii portughezi intenţionează, de asemenea, să se întâlnească la începutul lunii martie pentru a trage concluzii din raportul independent şi a “eradica cât mai mult posibil acest flagel din viaţa Bisericii”, a declarat în luna ianuarie secretarul conferinţei episcopale, părintele Manuel Barbosa.

În aprilie 2022, patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente, cel mai înalt prelat al Bisericii Catolice Portugheze, a declarat că este gata să “recunoască erorile trecutului” şi să “ceară iertare” victimelor. El a participat luni la prezentarea raportului comisiei independente.

Citeşte şi: După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari – Black News

Confruntat cu mii de cazuri de abuzuri sexuale comise de preoţi, care au ieşit la iveală în întreaga lume, şi cu acuzaţii de muşamalizare din partea unor membri ai clerului, Papa Francisc a promis în 2019 să ducă o “luptă totală” împotriva pedofiliei din cadrul Bisericii.

Înainte de Portugalia, mai multe ţări au încercat deja să cerceteze acest fenomen, printre care Franţa, Irlanda, Germania, Australia sau Ţările de Jos.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fake news răspândit de Elon Musk: UK îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagăre de detenție

Fake news răspândit de Elon Musk: UK îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagăre de detenție Miliardarul american Elon Musk a răspândit...

Fostul coordonator al „Open Russia”, Igor Rogov, a fost arestat în Polonia. El este suspectat de pregătirea unui atentat cu bombă

Fostul coordonator al „Open Russia”, Igor Rogov, a fost arestat în Polonia. El este suspectat de pregătirea unui atentat cu bombă Reprezentantul procuraturii a declarat...

Un poliţist l-a ajutat pe Puigdemont să se facă nevăzut la Barcelona

Un poliţist l-a ajutat pe Puigdemont să se facă nevăzut la Barcelona Un membru al poliţiei catalane Mossos a fost reţinut, fiind suspectat că l-ar...

GRECO cere României să îmbunătăţească transparenţa procesului parlamentar

GRECO cere României să îmbunătăţească transparenţa procesului parlamentar Grupul de State din Consiliul Europei împotriva Corupţiei (GRECO) conchide într-un raport publicat joi că România a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.