Aproape 5 milioane de venezueleni au fugit din ţara natală

Publicat:

Circa 4,9 milioane de persoane au “părăsit” Venezuela, zguduită de la sfârşitul lui 2015 de o criză economică şi politică, a anunţat Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, acuzând continuarea violenţelor împotriva opoziţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cadrul unei prezentări în cadrul Consiliului drepturilor omului privind situaţia din Venezuela, Michelle Bachelet a avertizat că “actele de violenţă ale forţelor de securitate şi ale susţinătorilor guvernului împotriva parlamentarilor de opoziţie continuă”.


Citeşte şi: Trump NU are nevoie să-şi facă testul anti-COVID-19

Înaltul Comisariat, care dispune de reprezentanţi la faţa locului, a documentat “agresiuni împotriva opozanţilor politici, manifestanţilor şi jurnaliştilor, fără ca forţele de securitate să acţioneze pentru a le împiedica”.

“Am mai înregistrat şi raiduri asupra sediului unui partid politic, ONG-urilor şi birourilor media” şi de pe 5 ianuarie forţele de securitate “au făcut dificil” accesul în sediul Adunării naţionale pentru deputaţii opoziţiei, a adăugat ea.

De altfel, a mai spus ea, “biroul continuă să primească acuzaţii de tratamente crude, inumane sau degradante comise la sediul direcţiei generale a contraspionajului militar de la Caracas”.

Michelle Bachelet a denunţat, de asemenea, continuarea “detenţiilor arbitrare ale liderilor sindicali” şi şi-a exprimat preocuparea privind proiectul de lege vizând sancţionarea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului care primesc fonduri din străinătate.

În contextul în care criza economică şi politică continuă în Venezuela, “4,9 milioane de persoane au părăsit ţara”, a indicat Înaltul Comisariat.

Liderul opoziţiei Juan Guaido a fost recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de Washington, precum şi de o mare parte a comunităţii internaţionale, după realegerea socialistului Nicolas Maduro în 2018, în urma unui scrutin denunţat ca trucat.

Citeşte şi: SUA trimit în Portugalia bombardiere grele

Venezuela este ţinta sancţiunilor economice ale administraţiei preşedintelui american Donald Trump pentru a-l pune pe Nicolas Maduro sub presiune, inclusiv a unui embargo asupra petrolului, principala resursă a Venezuelei.

Michelle Bachelet a criticat din nou aceste sancţiuni. “Impunerea de noi sancţiuni economice, în speciale cele care afectează compania aeriană Conviasa, precum şi sancţiunile împotriva industriei petroliere, care reduc resursele guvernului pentru cheltuieli sociale, suscită îngrijorare” în contextul în care “2,3 milioane de persoane suferă de insecuritate alimentară gravă”, potrivit ONU.

“În pofida excepţiilor stabilite pentru a permite importul de medicamente, de alimente pentru acţiune umanitară, serviciile publice şi populaţia în general continuă să sufere din cauza impactului controlului strict introdus de sectorul financiar”, a conchis ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 230 de granturi destinate studiilor superioare de doctorat științific și profesional

Peste 230 de granturi destinate studiilor superioare de doctorat științific și profesional În acest an academic, statul oferă finanțare pentru 232 de granturi destinate studiilor...

5 to go intră pe piaţa din Republica Moldova cu o cafenea

5 to go intră pe piaţa din Republica Moldova cu o cafenea Lanțul de cafenele 5 to go își extinde prezența internațională și pe piața...

Au furat ciocolate de peste 1000 de euro. Doi moldoveni reținuți în Germania

Au furat ciocolate de peste 1000 de euro. Doi moldoveni reținuți în Germania Doi moldoveni au fost reținuți în Germania. Cei doi au fost...

Atenție! Se caută un copil

Atenție! Se caută un copil Un copil de 10 ani este de negăsit, iar poliția cere ajutorul cetățenilor. Băiatul, originar din satul Nicolaevca, astăzi dimineață a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.