X

Aproape 50% din Moldoveni susțin aderarea la UE

Aproape 50% din moldoveni susțin aderarea la UE

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aproximativ 48% dintre respondenți ar vota în favoarea modificării Constituției în acest sens, conform unui sondaj realizat de compania sociologică iData.

Alte 37% nu ar susține această modificare, 9,4% nu sunt deciși, 1,7% nu au răspuns, iar 4% nu ar vota sau ar strica buletinul. Veronica Ateș, vicedirectoarea Date Inteligente, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că susținerea pentru aderarea la UE este mai mare în raioanele din centrul țării, în timp ce regiunea Găgăuzia și unele raioane din sud și nord sunt mai reticente.

În privința apropierii Republicii Moldova de Rusia și țările din Uniunea Euroasiatică, peste 46% dintre respondenți sunt împotriva acestei direcții, în timp ce aproximativ 44% sunt de acord. Circa 10% nu au răspuns la această întrebare. Referitor la alegerile prezidențiale din toamnă, 89% dintre respondenți au declarat că vor participa, puțin peste 9% au spus că nu vor participa, iar 2% nu au răspuns.

Maia Sandu este preferată de 27,5% dintre alegători, urmată de Renato Usatîi cu 11,6% și Alexandr Stoianoglo cu 11,4%. Aproximativ 15% dintre respondenți nu au decis încă cu cine vor vota, oferind astfel politicienilor oportunitatea de a-i convinge. La întrebarea despre cel mai activ politician în ultimele 30 de zile, cei mai mulți au menționat-o pe Maia Sandu, urmată de Ilan Șor și Renato Usatîi.

Aceste figuri politice sunt, de asemenea, lideri în clasamentul încrederii cetățenilor. În cazul alegerilor parlamentare, 25,5% dintre respondenți ar vota cu PAS, 11,8% cu Blocul Victorie, 11,1% cu PSRM și 7,7% cu Partidul Nostru. Dintre cei deciși, 37% ar vota cu PAS, 17,1% cu Blocul Victorie, 16,1% cu PSRM și 11,2% cu Partidul Nostru.

Sondajul arată că 42,5% dintre respondenți cred că țara merge într-o direcție corectă, 47,2% consideră că direcția este greșită, iar 10,3% nu au știut sau nu au răspuns la întrebare. Optimiști sunt în special locuitorii din centrul și vestul țării, în timp ce cei din nord și sud sunt mai pesimiști. Sondajul a fost realizat între 19 și 25 august pe un eșantion de 1004 persoane din 372 localități, cu o marjă de eroare de 3%.

Tags: sondajUE
Categorii: SocialȘtirile zilei