X

Aproape 500 de letoni s-au înrolat ca voluntari în forţele armate

Ministerul apărării de la Riga a anunţat oficial marţi că 488 de cetăţeni letoni s-au înrolat ca voluntari în forţele armate, după ce guvernul a reintrodus această opţiune în Letonia ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, transmite dpa, potrivit agerpres

Voluntarii vor începe serviciul militar de 11 luni de la 1 iulie, a precizat instituţia după termenul limită de luni pentru depunerea cererilor.. Printre ei se numără şi 11 femei, precum şi şase cetăţeni cu domiciliul în străinătate.

Citește și : Paolo Gentiloni nu vede riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE

Letonia a decis reintroducerea treptată a serviciului militar, care fusese desfiinţat în 2007. Anul acesta, înrolarea s-a făcut doar pe bază de voluntariat, dar din 2024 va deveni obligatorie pentru bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de an; femeile se pot înrola în continuare ca voluntare.

Ministrul apărării, Inara Murniece, a declarat că este “foarte mulţumită” de numărul de cereri de înrolare depuse, care a fost mai mare decât se aştepta. Ea a apreciat că este vorba despre “o confirmare clară că societatea letonă este conştientă că apărarea naţională este răspunderea întregii societăţi”.

Citește și : Ucraina, o ţară PUTRED de coruptă! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a fost prins când lua o ŞPAGĂ uriaşă

Planul iniţial prevedea recrutarea a 300 de tineri.

Letonia are graniţe atât cu Rusia, care a atacat Ucraina în februarie anul trecut, cât şi cu Belarusul, aliat apropiat al ruşilor. Mulţi letoni consideră că războiul din vecinătate reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii lor naţionale.

Tags: belarusInara MurnieceLetoniarusiaucraina
Categorii: Diaspora