Aproape 60 de candidaţi ‘se bat’ pentru funcţia de preşedinte în Libia

Publicat:

Aproape 60 de persoane şi-au înregistrat candidatura pentru alegerile prezidenţiale preconizate să se desfăşoare la 24 decembrie în Libia, între ei şi premierul interimar Abdelhamid al Debaibah, care s-a înscris în noaptea de duminică spre luni, cu doar câteva ore înainte de expirarea perioadei de înscriere, transmite EFE, potrivit agerpres.

Al Debaidah, un milionar care a făcut avere după înlăturarea de la putere a fostului dictator libian Muammar al-Gaddafi, este unul dintre oamenii politici importanţi care s-au înscris pe lista pe care mai figurează unul dintre fiii şi presupusul succesor desemnat al lui Al-Gaddafi, Saif al Islam al-Gaddafi, şi mareşalul Jaifa Hafter, fost membru al clicii lui Al-Gaddafi care a devenit opozant în exil şi care, la întoarcerea în ţară, a devenit omul forte al ţării.


Citeşte şi: Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina – Black News

Candidaturile lui Hafter şi Saif al Islam au provocat un val de respingere atât în instituţiile politice, cât şi militare, în estul şi vestul ţării, printre acestea numărându-se şi Procuratura militară care a cerut Comisiei Electorale Supreme să respingă cele două nume, în contextul în care ambii candidaţi sunt acuzaţi că au comis crime de război.

În cazul lui Saif al Islam, care a petrecut şase ani în închisoare după căderea şi asasinarea tatălui său, există un ordin de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (TPI) pentru presupuse delicte împotriva drepturilor omului în timpul tentativei de reprimare a revoluţiei din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a lui al-Gaddafi senior.

Pe Hafter, oraşul-stat Misrata, unul dintre principalele centre de putere ale ţării, îl acuză de crime de război în timpul cuceririi sudului şi pentru încercuirea din 2018 a capitalei Tripoli cu scopul de a face să cadă guvernul de uniune naţională (GNA) impus de ONU în capitală din 2016.

În afară de Al Debaibah, liderul guvernului naţional de unitate (GNU) promovat de ONU în martie în încercarea de a găsi o soluţie la un deceniu de conflict, de Al-Gaddafi şi de Hafter, au mai depus documentele necesare lideri ai unor miliţii, oameni politici, oameni de afaceri, membri ai fostelor guverne post-dictatură, diplomaţi, jurnalişti şi alţi cetăţeni care provin din cele trei mari regiuni ale ţării.

Între ei figurează şi fostul ministru de interne al GNA, Fathi Bashaga, fostul ambasador al Libiei la ONU în timpul dictaturii, Ibrahim Al-Dabbashi, sau liderul parlamentului ales democratic în 2014, Aqilah Saleh.

Citeşte şi: CDC modifică obiectivele pandemiei de la atingerea imunității de turmă – Black News

Şi-a mai depus candidatura şi Ahmad Maitig, un milionar originar din Misrata, vicepreşedinte al GNA şi care a fost prim-ministru pentru o scurtă perioadă de timp în 2014, anul în care a început divizarea ţării. Alţi candidaţi sunt avocatul liberal Ali Zeidane, care a fost prim-ministru în perioada de tranziţie (2012), şeful militar al puternicului oraş Zitan (est), Abdalah Nakir, şi generalul Mohamad al Sharif, liderul miliţiilor din vest care a luptat împotriva forţelor lui Hafter în timpul războiului civil (2017-2020).

După expirarea în această luni a termenului de înregistrare, Comisia Electorală trebuie să valideze candidaturile în timp record, în condiţiile în care campania electorală ar trebui să înceapă la 8 decembrie dacă se doreşte respectarea termenului fixat acum un an de Forul pentru Dialog Politic din Libia (FDPL), organism neales creat ad hoc de ONU pentru această nouă încercare de reconciliere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina

Mesaj de alertă în județul Tulcea din cauza războiului din Ucraina Autoritățile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în județul Tulcea, fiind vizate localitățile...

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit un sat în regiunea Doneţk Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în...

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării ‘ireversibile’ a Ucrainei la NATO

SUA evită să se angajeze în privinţa aderării 'ireversibile' a Ucrainei la NATO Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de...

Zelenski: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război

Zelenski: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.