Aproape jumătate din populaţia din Tigray are nevoie de ajutor (ONU)

Publicat:

Lupte încă au loc în mai multe părţi ale regiunii Tigray din nordul Etiopiei şi aproximativ 2,3 milioane de persoane, sau aproape jumătate din populaţie, au nevoie de ajutor, se arată într-un raport al ONU citat vineri de Reuters, scrie agerpres

Raportul, cea mai cuprinzătoare evaluare publică a situaţiei umanitare din Tigray de când a izbucnit acolo conflictul la 4 noiembrie, a fost postat online joi noapte.


Citește și : Vaccinul AstraZeneca/Oxford ar putea fi aprobat în UE la sfârșitul acestei luni

Raportul arată că aprovizionarea cu alimente este foarte limitată, jafurile sunt răspândite şi nesiguranţa a rămas ridicată.

Trupele guvernului federal luptă împotriva Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), un partid politic la conducere în provincie. Guvernul a declarat victoria la sfârşitul lunii noiembrie, deşi TPLF a promis să continue lupta.

Forţele naţionale de apărare etiopiene au anunţat joi noapte că patru înalţi responsabili ai TPLF au fost ucişi şi nouă arestaţi.

Canalul de stat Ethiopian Broadcasting Corporation a anunţat vineri că Sebhat Nega, membru fondator al TPLF, a fost de asemenea capturat. TPLF nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Locul unde se află liderul TPFL, Debretsion Gebremichael, alţi membri ai comitetului central al partidului, precum şi mulţi foşti ofiţeri militari de rang înalt rămâne necunoscut.

Constatările din raportul umanitar provin din două misiuni efectuate la sfârşitul lunii decembrie de ONU şi agenţii guvernamentale. Potrivit acestora, situaţia umanitară este gravă şi două din patru tabere de refugiaţi în Tigray au rămas inaccesibile.

Raportul notează că lupte au fost raportate în zonele rurale, precum şi la periferia capitalei regionale Mekelle şi în oraşele Shire şi Sheraro, printre alte locaţii.

Citește și : Pandemia a diminuat penetrarea granițelor UE

Echipele misiunilor au declarat de asemenea că şcoli, spitale şi birouri administrative au fost jefuite şi distruse. Doar cinci din 40 de spitale în Tigray erau fizic accesibile şi alte patru accesibile prin reţele mobile.

Facilităţile sanitare din marile oraşe care funcţionau parţial “aveau stocuri limitate şi aproape deloc de provizii şi duc lipsă de lucrători în domeniul sănătăţii”.

Situaţia ar putea coincide de asemenea cu o creştere masivă a cazurilor de COVID-19, se arată în raport.

“Există temeri că întreruperea activităţilor şi controlului din cauza COVID-19 de peste o lună în regiune, împreună cu deplasările în masă şi condiţiile supraaglomerate de deplasare au facilitat transmiterea masivă a pandemiei în comunitate”, potrivit raportului.

Raportul adaugă că obstacolele birocratice regionale şi locale împiedică unele agenţii să intre în Tigray, în ciuda autorizaţiei de la guvernul federal. De asemenea, proviziile umanitare şi echipamentele au fost jefuite în unele zone.

Estimările proprii ale Etiopiei cu privire la persoanele care au nevoie de ajutor sunt chiar mai mari decât cifrele ONU. ONU a declarat că 950.000 de persoane aveau nevoie de ajutor înainte de conflict şi alte 1,3 milioane ar avea acum nevoie de ajutor.

Cu toate acestea, în raport se menţionează că Centrul guvernamental de coordonare urgenţe Tigray estimează că peste 4,5 milioane de persoane au nevoie de asistenţă alimentară de urgenţă, inclusiv 2,2 milioane care au fost forţate să fugă din casele lor în Tigray.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.