Aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este paralizat

Publicat:

Raiduri rusești cu rachete și drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta, potrivit mediafax.

Un oficial din Kiev a avertizat că orașul ar putea avea toată rețeaua electrică închisă.


Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situația dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni și în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puține opriri de urgență” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile și critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferință de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul șefului administrației din Kiev, a declarat că orașul „se pregătește pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care rețeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraș.

Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Țara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică și de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate și căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situația se înrăutățește”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puțin fiabil și stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalații energetice și clădiri civile, la mai puțin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eșecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimțit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voință” a Kievului de a purta discuții de pace.

Cei care suferă pene de curent se află în principal în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia și Ternopil.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

Guvernul a îndemnat populația să economisească energie prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, mașinile de spălat, ceainicele electrice și fiarele de călcat.

În orașul Herson, recent eliberat, șeful adjunct al biroului lui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraș „până la sfârșitul acestei săptămâni”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: ‘Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani’

Referendum în Ucraina pentru pace? Kliciko avertizează: 'Ar fi un coșmar, dacă ar trebui să ne luptăm încă doi ani' Probabil că Ucraina va fi...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.