Aproape o treime dintre americani trăiesc în comitate cu aer nesănătos

Publicat:

Aproape o treime dintre americani trăiesc în comitate cu aer nesănătos, conform unui raport prezentat miercuri de American Lung Association, relatează UPI, potrivit agerpres.

Circa 120 de milioane de persoane din Statele Unite – sau unul din trei americani – trăiesc în medii cu niveluri nesănătoase de ozon sau cu poluare cu particule în suspensie, conform raportului “Starea aerului”.


Citește și : Kim Jong Un ordonă lansarea primului satelit nord-coreean de spionaj

În timp ce calitatea aerului s-a îmbunătăţit în general, există diferenţe majore între statele din estul şi vestul SUA şi în ceea ce priveşte expunerea la poluarea atmosferică a persoanelor albe şi de culoare, potrivit asociaţiei.

“Vestea bună este că poluarea cu ozon s-a îmbunătăţit în general în întreaga ţară, în mare parte datorită succesului Legii Aerului Curat. În raportul ‘Starea aerului’ din acest an am constatat că în zonele cu niveluri nesănătoase de poluare cu ozon, cunoscut şi sub numele de smog, locuiesc cu 19,3 milioane mai puţini oameni”, a declarat Harold Wimmer, preşedintele asociaţiei.

“Cu toate acestea, 120 de milioane de oameni încă trăiesc în locuri cu poluare atmosferică nesănătoasă şi nu toate comunităţile înregistrează îmbunătăţiri (ale situaţiei). De aceea este esenţial să ne continuăm eforturile pentru a ne asigura că fiecare persoană din SUA respiră aer curat”, a adăugat Wimmer, citat într-un comunicat emis de American Lung Association.

Raportul, care acoperă perioada 2019-2021, a constatat că aproximativ 54% dintre cei care trăiesc în condiţii de calitate nesănătoasă a aerului erau americani de culoare şi reprezentanţi ai altor minorităţi. În cazul persoanelor de culoare exista o probabilitate cu 64% mai mare de a locui într-un comitat cu o notă mică pentru cel puţin un indice şi cu un risc de 3,7 ori mai mare de a locui într-un comitat cu o notă mică pentru toţi cei trei indici: poluare atmosferică prin valori nesănătoase ale ozonului la nivelul solului, poluare anuală cu particule în suspensie şi creşteri pe termen scurt ale poluării cu microparticule pe o perioadă de trei ani.

În acest sens, a fost observată o creştere comparativ cu raportul de anul trecut.

Condiţiile au fost mai grave în statele vestice faţă de cele estice, unde peste 18 milioane de locuitori trăiesc în comitate cu note mici la trei indici. Cele 25 de comitate în care situaţia poluării pe termen scurt cu particule în suspensie este cea mai gravă sunt în vestul Statelor Unite.

Asociaţia a notat că poluarea atmosferică cu particule fine, sau PM2,5, poate fi mortală. Aceste particule nesănătoase din aer provin de la incendii, sobe pe lemne, centrale electrice pe bază de cărbune, motoare diesel şi alte surse. Acestea pot duce la atacuri de astm, atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale şi pot provoca cancer pulmonar.

Numărul persoanelor care trăiau în comitate care au înregistrat creşteri nesănătoase ale poluării cu particule în suspensie a fost cu aproape jumătate de milion mai mare în acest raport comparativ cu raportul din anul precedent.

Primele cinci oraşe cele mai afectate de poluarea pe termen scurt cu particule în suspensie, sau creşteri zilnice ale nivelului de poluare atmosferică, au fost Bakersfield (California), Fresno-Madera-Hanford (California), Fairbanks (Alaska), Visalia (California) şi Reno-Carson City-Fernley (Nevada).

În timp numărul persoanelor care locuiau într-un comitat care a primit o notă mică pentru poluarea anuală cu particule în suspensie a fost cu 1,5 milioane mai mic, 18,8 milioane de oameni încă locuiau într-un comitat care a primit o notă mică. Primele cinci oraşe cele mai poluate cu microparticule pe tot parcursul anului au fost Bakersfield (California), Visalia (California), Fresno-Madera-Hanford (California), Los Angeles-Long Beach (California) şi Fairbanks (Alaska).

Poluarea cu ozon la nivelul solului este un iritant pentru plămâni şi poate provoca probleme de respiraţie, tuse şi crize de astm. De asemenea, poate scurta viaţa.

Aproximativ 103 milioane de americani trăiesc într-o zonă cu poluare cu ozon, cu 19,3 milioane mai puţin comparativ cu raportul din anul precedent.

În topul celor cinci oraşe cele mai afectate de poluarea cu ozon se află patru din California: Los Angeles-Long Beach, Visalia, Bakersfield şi Fresno-Madera-Hanford, şi unul din Arizona – Phoenix-Mesa.

Oraşele şi zonele americane cu aerul cel mai curat au fost Asheville-Marion-Brevard (Carolina de Nord), Bangor (Maine), Greenville-Kinston-Washington (Carolina de Nord), Lincoln-Beatrice (Nebraska), Rochester-Batavia-Seneca Falls (New York), Honolulu (Hawaii) şi Wilmington (Carolina de Nord).

Raportul “Starea aerului” se bazează pe datele colectate de la centrele de monitorizare a calităţii aerului gestionate de autorităţile statale şi locale.

Citește și : Imperiul post-imperial

 

Cu toate acestea, doar 922 de comitate din 3.221 sunt capabile să monitorizeze cel puţin un poluant. Peste 71 de milioane de americani trăiesc în comitate în care nivelurile de poluare cu ozon şi particule în suspensie nu sunt monitorizate.

American Lung Association a solicitat preşedintelui SUA, Joe Biden, să grăbească adoptarea mai multor măsuri menite să reducă nivelul de poluare atmosferică la nivel naţional. Acestea includ noi limite ale poluării cu ozon şi particule în suspensie şi noi măsuri pentru reducerea emisiilor nocive ale centralelor electrice şi ale autovehiculelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.