Aproape un miliard de lei ar urma să ajungă la gunoi în Republica Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă, estimează economistul Veaceslav Ioniță. Numărul mare de zile de sărbătoare, din 24 decembrie până la 14 ianuarie – dublu față de media europeană, precum și obișnuința de a cumpăra și a găti de două ori mai mult decât este necesar, nu doar că pun o presiune financiară suplimentară pe familii, ci duc și la creșterea cantităților de produse transformate în deșeuri, transmite IPN.
În perioada sărbătorilor, consumul alimentar crește cu peste 30% față de media anuală, pe fondul mai multor mese, al porțiilor mai mari și al consumului excesiv.
„Frica de „masa goală” determină familiile să gătească cu până la 150% mai mult decât este necesar. Sărbătorile, care ar trebui să fie o bucurie, devin un stres enorm, mai ales pentru bugetele gospodăriilor”, a subliniat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii sale săptămânale.
Citește și: Compensațiile – pentru vulnerabili, pensiile – prioritare. Interviu IPN cu Natalia Plugaru
Masa medie de sărbători pentru o familie din Republica Moldova va costa în acest an aproximativ 7 000 de lei. Astfel, menționează expertul, o familie ajunge să cheltuiască între 40% și 60% din salariul lunar net, care în 2025 depășește 14 000 de lei.
Veaceslav Ioniță mai afirmă că, deși prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 90% în ultimii cinci ani, risipa alimentară anuală se ridică la circa 180 de mii de tone – „echivalentul unui tren de 40 de kilometri lungime, cu aproximativ 3 000 de vagoane marfare”.
În aceste condiții, familiile ajung să cheltuiască mai mult pe alimente care ajung la gunoi decât pe sănătate, educație sau recreere.












