Aproape un sfert dintre alegători au votat deja la alegerile prezidenţiale în Rusia

Publicat:

Aproape un sfert dintre alegători au votat deja la alegerile prezidenţiale în Rusia

Participarea la alegerile prezidenţiale în Rusia era vineri la 16:30, ora Moscovei (13:30 GMT), de 24,41%, în prima din cele trei zile de vot, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC), iar incidentele de până acum sunt legate de acţiuni de protest individuale, precum atacuri cu cerneală sau cu alte lichide asupra urnelor, şi de atacuri cu drone ucrainene şi incursiuni ale unor combatanţi veniţi din Ucraina în regiunile ruse de graniţă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Comentând atacurile asupra secţiilor de votare, preşedinta CEC, Ela Pamfílova, a promis că autorii vor răspunde în faţa legii. “Toţi au fost arestaţi, iar aceia care vor îndrăzni să încerce, vor fi de asemenea arestaţi”, a avertizat responsabila rusă, adăugând că “nu este vorba despre farse, ci despre acţiuni cu elemente de terorism”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Conform autorităţilor, au fost arestate opt persoane, printre care şi o femeie care a încercat să incendieze o cabină de vot la Moscova. O altă persoană arestată a încercat să dea foc unei urne de vot în localitatea Khanti-Mansisk din Siberia.

Alegerile se desfăşoară în 89 de regiuni, în care Rusia a inclus şi cele patru provincii ucrainene anexate în septembrie 2022, dar pe care le controlează doar parţial (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), precum şi peninsula Crimeea anexată.

În provincia Herson, a cărei parte de sud, cea de dincolo de fluviul Nipru, se află sub controlul armatei ruse, autorităţile instalate acolo de Moscova au declarat că armata ucraineană a bombardat cu artileria două clădiri în care au fost amenajate secţii de votare în localităţile Kahovka şi Brilivka şi există persoane rănite, acuzaţii ce nu pot fi verificate în mod independent.

Potrivit primarului pro-rus din oraşul Doneţk, oraş ocupat de asemenea de trupele ruse, trei copii au murit în urma unui bombardament ucrainean.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

În paralel, continuă atacurile ucrainene cu drone atât în zonele ruse de graniţă, cât şi dincolo de acestea, în timp ce armata rusă a anunţat vineri că în ultimele trei zile a respins pe teritoriul Rusiei la frontiera ucraineană incursiuni multiple ale unor combatanţi veniţi dinspre Ucraina, recunoscând că în luptele cu aceştia a fost nevoită să folosească aviaţia şi artileria.

În lipsa unui miracol, preşedintele rus Vladimir Putin este sigur că va câştiga scrutinul fără probleme. Sondajele dinaintea alegerilor îl dau câştigător cu circa 80%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.