X

Apropiată întâlnire între miniştrii de externe suedez şi turc pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Ministrul de externe suedez Tobias Billstrom se va întâlni “în curând” cu omologul său turc pentru a discuta despre procesul de aderare a Suediei la NATO, care întârzie, relatează luni agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Tobias Billstrom a declarat pentru postul public de televiziune SVT că l-a contactat pe Mevlut Cavusoglu pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul săptămânii trecute. Ministrul turc de externe “a răspuns foarte rapid şi a confirmat că ne putem întâlni şi discuta în legătură cu problema NATO”, a spus Billstrom.

Citește și : Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie despre economie la începutul lunii iunie

Întâlnirea ar fi urmat să se desfăşoare în marja reuniunii miniştrilor de externe din Alianţa nord-atlantică prevăzută pentru joi la Oslo, în Norvegia, dar ulterior partea suedeză a fost informată că ministrul turc nu va lua parte la reuniunea din capitala norvegiană, a menţionat un purtător de cuvânt al MAE suedez. Întâlnirea va avea totuşi loc “în curând”, a adăugat acesta.

Potrivit SVT, Tobias Billstrom a reiterat că guvernul său speră ca Suedia să poată deveni cel de-al 32-lea stat membru al NATO până la summitul alianţei de la Vilnius, din 11-12 iulie.

Suedia şi vecina sa Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt. Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și : Acordul asupra datoriei SUA pregătit să fie înaintat Congresului

Tags: Mevlut CavusogluNATONorvegiaOsloTobias Billstrom
Categorii: Diaspora