X

Aproximativ 100 de morţi şi cel puţin 70 de dispăruţi în urma viiturilor din estul Indoneziei

Bilanţul oficial al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma viiturilor declanşate duminică de ploile torenţiale în estul Indoneziei a crescut la 70, alte 70 fiind în continuare date dispărute, conform cifrelor publicate luni de Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, relatează Kyodo, potrivit agerpres

Numărul victimelor poate creşte în continuare, după cum a declarat guvernatorul Viktor Laiskodat din East Nusa Tenggara, provincia indoneziană afectată de intemperii, citând informaţiile primite de pe teren, conform cărora peste 100 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa.

Citește și : Preşedinta Slovaciei RECUNOAŞTE meritele ostaşilor români pentru eliberarea Bratislavei

Ploile torenţiale au provocat de asemenea pagube în Timorul de Est din vecinătate, lăsând în urmă 27 de morţi şi alte opt persoane în continuare dispărute, potrivit cifrelor guvernamentale.

Mai multe zone din Dili, capitala Timorului de Est, se află sub ape şi sunt private de energie electrică, în timp ce aproximativ 8.000 de persoane au fost strămutate.

Potrivit agenţiei indoneziene, 44 de persoane şi-au pierdut viaţa în regenţa indoneziană East Flores, iar alte victime au fost consemnate pe şase insule din apropiere. Alte 40 de persoane sunt date dispărute în zece regenţe şi un oraş din provinciile East Nusa Tenggara şi West Nusa Tenggara.

Cel puţin 15 persoane au fost rănite în regiunile afectate, iar peste 2.600 de locuitori au fost strămutaţi din cauza inundaţiilor, a precizat agenţia, adăugând că majoritatea victimelor au fost îngropate sub noroiul purtat de viituri, care a acoperit zeci de case.

Operaţiunile de evacuare a victimelor au fost încetinite de accesul îngreunat al echipelor de intervenţie, accesul pe căile rutiere fiind întrerupt de podurile deteriorate şi de noroi, precum şi de valurile înalte, care au zădărnicit încercările echipelor de intervenţie de a ajunge la cei aflaţi pe insulele de mici dimensiuni.

Directorul Agenţiei de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică, Dwikorita Karnawati, a declarat duminică într-o conferinţă de presă că vremea extremă din estul Indoneziei, care se află în proces de tranziţie de la sezonul ploios la cel secetos, a fost provocată de ciclonul tropical Seroja.

Citește și : Viktor Orban pune pumnul în gura presei maghiare

”Ciclonul devine din ce în ce mai puternic în următoarele 24 de ore, concentrându-se în Oceanul Indian şi îndepărtându-se de Indonezia, în direcţie sud-est”, a spus Dwikorita, adăugând că viteza vârtejurilor ciclonului este de aproximativ 85 de kilometri pe oră.

Ciclonul a lovit Indonezia sâmbătă, provocând ploi abundente însoţite de vânt intens şi valuri cu înălţimi de până la şase metri.

Tags: DiliEast Nusa TenggaraindoneziaViktor Laiskodat
Categorii: Știrile zilei