X

Aproximativ 130 de foci au fost găsite moarte pe malul lacului Baikal

Aproximativ 130 de foci au eşuat pe malul lacului Baikal din Siberia determinând autorităţile să deschidă marţi o anchetă în contexul îngrijorării crescute pentru biodiversitatea celui mai adânc lac din lume, informează AFP. 

Foca din lacul Baikal este cea mai mică din lume, iar felul în care a apărut în acest lac, vechi de 25 de milioane de ani, rămâne un mister.

”Aproximativ 130 de animale au fost găsite moarte în ultimele zile”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului resurselor naturale, Nikolai Gudkov.

”Am recoltat probe de apă pentru a vedea dacă poluarea a fost cauza morţii animalelor”, a explicat acesta, precizând că rezultatele nu sunt încă disponibile şi că nu se ia încă în calcul o ipoteză privilegiată.

Potrivit aceleiaşi surse, cercetătorii au efectuat şi biopsii asupra focilor.

Focile nu sunt ameninţate cu dispariţia, numărul exemplarelor a crescut în ultimii ani ajungând la 130.000, a subliniat Nikolai Gudkov.

Situat în inima Siberiei, lacul Baikal este cel mai vechi şi cel mai adânc (1.700 metri) lac din lume. Conţine 20% din totalul apelor dulci de pe glob şi are ”o valoare excepţională pentru ştiinţa evoluţiei”, potrivit UNESCO, care l-a inclus în 1996 în Patrimoniul mondial al umanităţii.

Lacul este populat de 3.600 de specii vegetale şi animale.

Potrivit activiştilor pentru mediu, lacul trece printr-o criză ecologică cauzată de dispariţia peştilor, proliferarea algelor şi poluarea apelor cu fosfaţi.

Tags: Baikalfocifoci moarteNikolai GudkovPatrimoniul mondial al umanităţiisiberiaUNESCO
Categorii: Diaspora