X

Aproximativ 30 de importante media din Polonia protestează împotriva interdicţiei privind accesul presei la frontiera cu Belarus

Aproximativ 30 de importante media din Polonia au protestat marţi împotriva interdicţiei privind accesul presei la frontiera cu Belarus, zonă unde puterea conservatoare poloneză a instituit stare de urgenţă împotriva fluxului de migranţi şi în proximitatea căreia are loc un exerciţiu militar comun ruso-belarus, relatează France Presse, potrivit agerpres

Mai multe mii de migranţi, dintre care majoritatea provenind din Orientul Mijlociu, au trecut în ultimele luni frontiera dintre Belarus şi Uniunea Europeană – în Lituania, Letonia şi Polonia. UE suspectează o formă de represalii din partea regimului de la Minsk faţă de sancţiunile europene.

Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

Potrivit unui decret semnat la 2 septembrie de către preşedintele polonez Andrzej Duda, accesul media este oficial interzis, iar pentru persoanele care nu sunt riverani – sever limitat pentru o perioadă de o lună în 183 de localităţi din zona de frontieră polono-belarusă, cu o lăţime de aproximativ 3 km şi o lungime de 418 km.

‘Acţiunea puterii este în contradicţie cu principiul libertăţii de exprimare şi constituie de asemenea o demonstraţie de obstrucţionare ilegală a muncii jurnaliştilor şi de reprimare a criticilor din partea presei’, au protestat cele 30 de media într-o declaraţie comună publicată pe site-urile lor.

Eliminarea media ‘este inadmisibilă şi contrară standardelor unei ţări democratice’, insistă semnatarii, între care marile publicaţii Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza, DGP şi Newsweek, posturile de radio ZET şi RMF FM, canalul de televiziune TVN24, precum şi organizaţia internaţională Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres).

Potrivit guvernului naţionalist, starea de urgenţă este destinată să diminueze tensiunea la frontiera cu Belarus.

Într-un mesaj publicat luni, RSF a declarat ‘stare de urgenţă pentru libertatea presei în Polonia’, în timp ce, de la revenirea la putere a partidului Lege şi Justiţie (PiS) în 2015, Polonia a coborât 46 de locuri în Clasamentul mondial al libertăţii presei stabilit de această organizaţie neguvernamentală din domeniul apărării drepturilor mass-media, situându-se în prezent pe poziţia 64 dintr-un total de 180 de ţări analizate.

RSF evocă în acest context o tentativa legislativă, încă în suspensie, de a obliga grupul american Discovery să-şi vândă pachetul majoritar deţinut la TVN – una dintre cele mai importante reţele private de televiziune din Polonia, adeseori critică la adresa guvernului – şi preluarea de către compania petrolieră PKN Orlen, controlată de stat, a grupului Polska Press, cea mai mare reţea de media regionale.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

În acelaşi timp, RSF denunţă transformarea media publice în ‘instrumente de propagandă’ în Polonia.

Varşovia a trimis la frontieră forţe militare suplimentare şi a început construirea unui gard cu sârmă ghimpată pentru a apăra ţara de pătrunderea migranţilor ilegali.

 

Tags: belarusfrontieramigrantiPoloniauniunea europeana
Categorii: Diaspora