X

Aproximativ 50.000 de migranţi, expulzaţi din Istanbul din luna iulie

Aproape 50.000 de migranţi, între care peste 6.000 de sirieni, au fost expulzaţi din Istanbul de la declanşarea în iulie a unei operaţiuni împotriva imigraţiei ilegale, au anunţat vineri autorităţile locale turce, citate de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit guvernoratului de la Istanbul, 42.888 de migranţi “clandestini” – a căror naţionalitate nu este precizată – au fost arestaţi şi trimişi în centre speciale în vederea deportării din Turcia.

Citește și : Sprijinul pentru independenţa Cataloniei s-a redus (sondaj)

În plus, 6.416 de sirieni au fost plasaţi în “centre de primire temporare”, a indicat guvernoratul.

Ministrul turc de interne Süleyman Soylu anunţase în iulie lansarea unei operaţiuni vizând migranţii cu situaţia în neregulă în provincia Istanbul.

Autorităţile turce afirmă că nu au nicio problemă cu persoanele înregistrate în mod corespunzător pe lângă autorităţile din Istanbul şi vor trimite migranţii care s-au înregistrat în alte provincii spre locul primei înregistrări.

Migranţii care nu sunt înregistraţi în nicio provincie sunt trimişi în centre speciale pentru a fi expulzaţi din Turcia, cu excepţia sirienilor pe care Ankara afirmă că nu-i poate trimite în ţara lor aflată în război.

În iulie, ministrul Soylu indicase că obiectivul guvernului său este de a expulza 80.000 de migranţi cu situaţia în neregulă în Turcia înainte de sfârşitul anului.

Această măsură urmăreşte să răspundă la nemulţumirea din ce în ce mai mare a populaţiei turce privind prezenţa migranţilor, în special a sirienilor, pe teritoriul Turciei.

Citește și : Trump va participa la summitul NATO de la Londra (Casa Albă)

Turcia, care numără peste 82 milioane de locuitori, adăposteşte pe teritoriul său peste 3,6 milioane de sirieni care au fugit din calea războiului, între care 547.000 sunt înregistraţi la Istanbul.

Ankara plănuieşte să mute o parte dintre sirienii prezenţi pe teritoriul turc în aşa-numita “zonă de securitate” pe care intenţionează să o înfiinţeze de-a lungul graniţei sale în nordul Siriei.

În octombrie, organizaţiile neguvernamentale Amnesty International şi Human Rights Watch au acuzat Ankara că a trimis cu forţa în vară sirieni în ţara lor în război. Autorităţile turce neagă însă că ar fi forţat sirieni să se întoarcă în ţara lor de origine.

Tags: ankaraimigratieIstanbulmigrantiSuleyman Soylu
Categorii: Diaspora