Aproximativ 50 de migranţi, daţi dispăruţi în largul coastei de sud a Marocului din 11 iunie (familie)

Publicat:

Aproximativ cincizeci de migranţi marocani sunt daţi dispăruţi de mai bine de zece zile în largul coastei de sud a Marocului, după ce au încercat să ajungă în Spania la bordul unei ambarcaţiuni clandestine, a declarat joi o sursă apropiată de unul dintre dispăruţi, citată de France Presse, potrivit agerpres.   

Aceşti migranţi, în număr de 51, “ar fi trebuit să ia o ambarcaţiune de migraţie clandestină în larg de Agadir cu destinaţia Insulele Canare duminică, 11 iunie, în zori, potrivit informaţiilor pe care le avem”, a spus Amine Aharrouy, membru al familiei unuia dintre migranţi.


Citește și :  TORNADĂ ucigaşă în Texas! Cel puţin trei oameni au murit

“Până în ziua de azi, nu avem alte veşti despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ei”, a explicat el.

“Sperăm că autorităţile marocane vor putea să le elucideze soarta”, a adăugat Aharrouy, care a dorit să vorbească în numele familiilor celor dispăruţi.

La întrebări, aceleaşi autorităţi nu au răspuns solicitărilor AFP.

Într-un comunicat, Asociaţia Marocană pentru Drepturile Omului (AMDH) a cerut joi autorităţilor “să investigheze şi să intervină imediat pentru a dezvălui soarta acestor tineri” migranţi.

Principalul ONG din Maroc pentru drepturile omului le-a îndemnat “să identifice reţelele de trafic de persoane şi migraţie ilegală care au provocat şi continuă să provoace mari tragedii”.

Cei 51 de dispăruţi, care se presupune că ar fi plecat din jurul oraşului Agadir, sunt originari din provincia El Attaouia, aproape de Marrakech, a spus Aharrouy.

Această tragedie nu pare să fie legată – în lipsa oricăror informaţii oficiale marocane – de scufundarea miercuri a unei ambarcaţiuni de migranţi, la aproximativ 160 km de coasta Insulei Gran Canaria, care a provocat cel puţin doi morţi, potrivit salvatorilor spanioli care au intervenit în mare la cererea Marocului.

Potrivit Caminando Fronteras – ONG ale cărui evaluări se bazează în special pe mărturiile migranţilor sau ale familiilor acestora -, 39 de persoane în total, dintre care patru femei şi un bebeluş, au pierit în acest naufragiu.

Plecările bărcilor de migranţi către Insulele Canare, adesea de pe coastele teritoriului disputat Sahara Occidentală, s-au înmulţit în ultimele zile din cauza condiţiilor meteo bune.

Citește și : Prim vot în Congresul american pentru aprobarea unui acord comercial cu Taiwanul

De la înăsprirea controalelor în Marea Mediterană, ruta de migraţie către Insulele Canare, situate în Oceanul Atlantic în largul coastei de nord-vest a Africii, este folosită în mod deosebit. Aici sunt frecvente naufragiile, traversarea putând fi deosebit de periculoasă din cauza curenţilor puternici şi a stării ambarcaţiunilor.

Autorităţile marocane au dejucat 26.000 de încercări de emigraţie ilegală în primele cinci luni ale anului 2023. În 2022, aproximativ 71.000 de tentative au fost dejucate, potrivit Ministerului de Interne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean face o vizită de lucru în Ceadîr-Lunga

Dorin Recean face o vizită de lucru în Ceadîr-Lunga Prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde joi, 4 iulie, o vizită de lucru în municipiul Ceadîr-Lunga, unde...

Maxim Moroșan își cheamă oamenii la Curtea de Apel Bălți

Maxim Moroșan își cheamă oamenii la Curtea de Apel Bălți Consilierul socialist Maxim Moroșan, implicat în bătaia zdravănă de la Bălți, își cheamă susținătorii la Curtea...

Luptătorii Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au devenit vicecampioni europeni

Luptătorii Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au devenit vicecampioni europeni Luptătorii de stil greco-roman Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au obținut titlul de vicecampioni europeni,...

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit

O minoră a fost bătută și amenințată de fostul iubit Un tânăr de 26 de ani din Drochia a fost reținut de oamenii legii după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.