Aproximativ 900 de irakieni, judecaţi în ţara de origine pentru apartenenţă la o grupare islamistă

Publicat:

Autorităţile de la Bagdad se pregătesc să judece aproximativ 900 de cetăţeni irakieni, repatriaţi recent din Siria, pentru apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic, delict pasibil cu pedeapsa cu moartea în Irak, informează AFP, citând o sursă judiciară, potrivit Agerpres.

“Tribunalul antiterorist a primit dosarele judiciare a circa 900 de irakieni din Statul Islamic veniţi din Siria şi începem să stabilim un calendar pentru procesele lor”, a indicat această sursă, sub rezerva anonimatului.


Citește și : Sudan: Noul şef al consiliului militar și-a format ‘echipa’

Ei au fost predaţi trupelor irakiene de către forţele kurde din Siria în ultimele luni, în timp ce Statul Islamic îşi pierdea ultimele poziţii de-a lungul frontierei irakiene.

Irakienii au constituit grosul structurilor în comandamentul Statului Islamic, condus de Abu Bakr al-Baghdadi, el însuşi irakian, grupare care ocupase în 2014 aproape o treime din Irak şi regiuni vaste din Siria.

Justiţia irakiană a judecat deja mii de conaţionali, precum şi străini pe care i-a condamnat la pedepse cu moartea sau închisoare pe viaţă. Numeroşi apărători ai drepturilor omului au denunţat aceste procese ca fiind “sumare” , avertizând împotriva unor posibile “riscuri de tortură” în cursul interogatoriilor în Irak.

În 2018, anul care a urmat declaraţiei privind “victoria” asupra Statului Islamic în Irak, tribunalele irakiene au emis cel puţin 271 de condamnări la moarte, adică de patru ori mai multe decât în 2017, potrivit Amnesty International.

Dar în acelaşi timp, Bagdadul, care rămâne printre cele cinci ţări cu cele mai multe condamnări la moarte în lume, a executat efectiv mulţi mai puţini condamnaţi. În 2018, 52 de condamnaţi au fost spânzuraţi, faţă de 125 în 2017.

Numeroase alte procese vor urma, adaugă un responsabil al serviciilor de securitate, căci alţi irakieni sunt în continuare în închisorile forţelor kurde din Siria, în aşteptarea repatrierii lor.

Citește și : Trei morţi şi trei răniţi într-o coliziune pe un aeroport din Nepal, în apropierea Muntelui Everest

Având în vedere numărul lor important, “ei vor fi repatriaţi în valuri”, explică acesta pentru AFP. Printre ei, continuă acelaşi responsabil, “unii fac parte din comandamente importante, dar pe care Statul Islamic nu-i mediatiza”.

Unul dintre ei, de exemplu, lucra în cel mai mare secret la dezvoltarea armelor chimice pentru Statul Islamic, susţine acelaşi oficial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.