X

Aquarius îşi va înceta toate operaţiunile din Marea Mediterană

Nava de salvare a migranţilor Aquarius va înceta operaţiunile în Marea Mediterană din cauza “atacurilor susţinute” ale unor state europene, au anunţat joi operatorii săi, relatează dpa, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată ca urmare a “campaniei judiciare, administrative şi politice duse neîncetat de mai multe state europene”, a anunţat organizaţia neguvernamentală SOS-Mediterranee.

Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Cu toate acestea, se fac planuri de reluare a salvărilor migranţilor “cât mai curând posibil posibil “, a adăugat organizaţia.

Nava, care este administrată de SOS-Mediterranee şi Medici Fără Frontiere (MSF), este în prezent ancorată în oraşul francez Marsilia.

“Atacurile susţinute asupra operaţiunilor de căutare şi salvare de către state europene vor însemna mai multe decese pe mare şi mai multe decese despre care nu se va şti”, potrivit MSF.

Justiţia italiană a cerut luna trecută punerea sub sechestru a navei umanitare Aquarius, blocată în prezent în portul francez Marsilia, într-un dosar privind tratarea ilegală a deşeurilor periculoase, a anunţat organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF), citată de AFP.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Potrivit media italiene, anchetatorii suspectează nava umanitară, închiriată din 2016 de către organizaţiile neguvernamentale SOS Mediterranee şi MSF pentru salvarea migranţilor în largul Libiei, că a făcut ca 24 de tone potenţial toxice să treacă drept deşeuri clasice.

”Singura infracţiune pe care noi o vedem în prezent în Mediterană este desfiinţarea totală a sistemului de căutare şi salvare”, a denunţat într-un comunicat Gabriele Eminente, directorul general al MSF în Italia, evocând ”doi ani de campanii defăimătoare” împotriva organizaţiilor neguvernamentale.

Tags: 'Medici fără Frontiere' (MSF)AquariuslibiamarsiliamigrantiSOS-Méditerranée
Categorii: Diaspora