X

Arabia Saudită a decis să se asocieze în calitate de stat ‘partener de dialog’ Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai

Arabia Saudită a decis să se asocieze în calitate de stat ‘partener de dialog’ Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), condusă de China şi Rusia, a relatat miercuri agenţia oficială de presă saudită SPA, preluată de AFP, potrivit agerpres.  

Creată în 2001 pentru a favoriza cooperarea politică, economică şi de securitate şi pentru a rivaliza cu instituţiile occidentale, OSC cuprinde opt state: China, India, Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Potrivit SPA, guvernul saudit a aprobat această decizie cu ocazia unei reuniuni prezidate de regele Salman. Ea conferă Riadului ‘statutul de partener de dialog în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, a adăugat aceeaşi sursă.

Printre celelalte ţări cu statut de observator sau de partener la dialog al OCS figurează Egiptul, Iranul şi Qatarul.

Decizia Arabiei Saudite de a se asocia la OCS survine la mai puţin de trei săptămâni după anunţarea unui acord de reconciliere istorică cu Iranul, încheiat sub egida Chinei şi vizând restabilirea totală a relaţiilor diplomatice, rupte în urmă cu şapte ani.

Puteri rivale în Orientul Mijlociu, Iranul – cu majoritate şiită – şi Arabia Saudită – majoritar sunnită – s-au implicat într-o serie de conflicte prin procură în regiune, mai ales în Yemen.

Rolul preşedintelui chinez Xi Jinping în apropierea dintre Iran şi Arabia Saudită a provocat unele nemulţumiri, având în vedere parteneriatul tradiţional strâns între Arabia Saudită şi SUA, chiar dacă această relaţie a fost pusă recent la grea încercare de diferende legate de drepturile omului şi producţia de petrol.

Într-o discuţie telefonică avută marţi cu Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor saudit şi conducătorul de facto al regatului, preşedintele Xi a salutat ceea ce el a numit aplanarea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

În prima sa reacţie pe acest subiect făcută publică după încheierea acordului între Riad şi Teheran, Xi a declarat că dialogul promovat de China ‘va juca un rol major în întărirea unităţii şi cooperării regionale’.

 

Tags: Arabia sauditaChinaIndiaKârgâzstanKazahstanOSCpakistanrusiaTadjikistan
Categorii: Sinteze