X

Arabia Saudită : Arestările de săptămâna trecută ar putea face parte din lupta pentru putere (HRW)

Arestările de săptămâna trecută în Arabia Saudită a zeci de personalităţi acuzate de corupţie ar putea, în realitate, face parte din lupta pentru putere în această ţară, a estimat miercuri Human Rights Watch (HRW), informează agerpres .

Autorităţile saudite au arestat sâmbătă miniştri, oameni de afaceri şi prinţi, printre care miliardarul Al-Walid ben Talal şi fostul şef al Gărzii Naţionale, prinţul Metab ben Abdullah.

Aceste arestări au fost făcute la ordinul unei comisii nou-înfiinţate, sub conducerea puternicului prinţ moştenitor, Mohammed ben Salmane, care caută să-şi consolideze puterea.

Citiți și : Preşedintele chinez a spus ce aşteptări are de la vizita lui Donald Trump

‘Înfiinţarea unui nou organism de luptă împotriva corupţiei şi arestările în masă, în mijlocul nopţii, nasc îngrijorări’, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea pentru Orientul Mijlociu a HRW.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceste persoane au fost plasate în arest fără ca autorităţile să specifice motivele arestării lor.

‘În timp ce mass-media saudite prezintă aceste măsuri ca pe o campanie împotriva corupţiei, arestările în masă sugerează că ele ţin mai mult de lupta pentru putere’, a adăugat ea.

ONG-ul le-a cerut autorităţilor saudite să precizeze motivele acestor arestări, să furnizeze dovezi împotriva fiecărei persoane şi să vegheze ca acestea să beneficieze de drepturile lor legale.

Riadul a susţinut că arestările sunt legale, afirmând că suspecţii au făcut obiectul unor anchete aprofundate şi că ei vor fi judecaţi.

HRW a apreciat drept pozitiv faptul că autorităţile saudite vor să lupte împotriva corupţiei, dar a subliniat că ‘cel mai bun mijloc de a o face este să desfăşoare anchete judiciare (…) şi nu să întreprindă arestări în masă şi senzaţionale, (plasându-i pe deţinuţi) într-un hotel de lux’.

Tags: Arabia sauditaarestHuman Rights WatchprintRAID
Categorii: Sinteze