X

Arabia Saudită dezminte orice întâlnire între prinţul moştenitor şi premierul israelian

Arabia Saudită a dezminţit luni informaţiile provenind din Israel privind o întâlnire între prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cu prilejul unei “pretinse” vizite secrete în regat alături de secretarul de stat american Mike Pompeo, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am văzut informaţii de presă privind o pretinsă întâlnire între prinţul moştenitor şi responsabili israelieni cu prilejul recentei vizite a lui Mike Pompeo. Nicio reuniune de acest tip nu a avut loc”, a postat pe Twitter ministrul saudit al afacerilor externe, prinţul Faisal bin Farhan.

Citește și : Primul vaccin anti-COVID va ajunge în Italia la sfârșitul lui ianuarie

“Singurii responsabili prezenţi erau americani şi saudiţi”, a mai precizat el.

Prima vizită a unui şef al guvernului israelian în Arabia Saudită pentru a se întâlni, în secret, în acest weekend, cu prinţul moştenitor saudit a fost dezvăluită de presa israeliană şi ulterior confirmată pentru France Presse de o sursă guvernamentală israeliană.

Yossi Cohen, şeful Mossad, serviciul de informaţii externe israelian, ar fi participat şi el la vizita de la NEOM, un “oraş al viitorului” situat în nord-vestul Arabiei Saudite, în apropiere de Marea Roşie şi frontierele cu Egiptul şi Iordania.

Citește și : Comisia Europeană avertizează Franța: Jurnaliştii trebuie să-şi facă munca LIBER!

În ultimii ani, statul Israel s-a apropiat de unele ţări arabe din Golf, în special de cele cu care împărtăşeşte aceeaşi animozitate faţă de Iran. Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, aliaţi apropiaţi ai Arabiei Saudite, şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în septembrie.

Riadul, care întreţine legături foarte discrete cu Israelul, în special prin intermediul partenerului lor comun, SUA, menţine linia arabă tradiţională care face din soluţionarea conflictului israeliano-palestinian o condiţie sine qua non pentru stabilirea de relaţii oficiale cu israelienii.

 

Tags: Arabia sauditaBenjamin Netanyahul Faisal bin FarhanMike PompeoMohammed bin Salman
Categorii: Sinteze