Arabia Saudită încearcă să îşi spele imaginea în faţa americanilor şi a ţărilor vecine

Publicat:

În faţa noii diplomaţii americane, Arabia Saudită încearcă să îşi spele imaginea afectată de represiune, prin “eliberarea” unor prizonieri politici şi prin aplanarea tensiunilor cu unele ţări rivale din regiune, comentează marţi AFP, potrivit agerpres.

Fostul preşedinte american Donald Trump a închis ochii în bună măsură în legătură cu asasinarea jurnalistului critic Jamal Khashoggi şi cu trimiterea la închisoare a unor disidenţi în Arabia Saudită.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Vanuatu

Noul preşedinte al SUA, Joe Biden, a promis în schimb că va face din regatul saudit un stat “paria” din cauza încălcărilor asupra drepturilor omului.

Totuşi, potrivit unor analişti, noua administraţie de la Washington vrea să păstreze parteneriatul strategic preţios cu Riadul, în timp ce încearcă să relanseze negocierile din domeniul nuclear cu Iranul, altă putere din regiune şi rival al Arabiei Saudite.

La câteva săptămâni după ce a ajuns la o reconciliere mediatizată cu Qatarul vecin după o lungă ruptură, Riadul tocmai a eliberat condiţionat câţiva prizonieri politici, printre care şi militanta feministă Loujain al-Hathloul.

Arabia Saudită încearcă de asemenea să aplaneze tensiunile cu un al rival important din regiune, Turcia.

Riadul “încearcă să reducă temperatura prin menţinerea unui contact deschis cu (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan, chiar dacă nu este vorba de o mare iubire”, explică astfel o sursă apropiată de lideri saudiţi.

În contextul dorinţei noii administraţii americane de a restarta legăturile cu Iranul şi de a revizui semnificativ relaţiile cu Riadul, “saudiţii au încercat să se prezinte ca parteneri în rezolvarea de conflicte în regiune”, observă Kristin Diwan, din partea Arab Gulf States Institute, think-tank cu sediul la Washington.

Potrivit cercetătoarei, linia dură a Arabiei Saudite a fost apărată cu vehemenţă de către Riad în numele “intereselor naţionale”.

Însă recentele evoluţii dovedesc “o nouă flexibilitate”, subliniază ea, în faţa unei administraţii Biden care a anunţat recent suspendarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită.

Joe Biden a anunţat de asemenea sfârşitul sprijinului SUA pentru Arabia Saudită în războiul din Yemenul vecin, unde Riadul susţine militar forţele guvernamentale în faţa rebelilor houthi apropiaţi de Iran.

Preşedintele american a spus că războiul din Yemen, despre care ONU a afirmat că a aruncat ţara în cea mai mare criză umanitară din lume, este o “catastrofă”.

De asemenea, noua şefă a comunităţii americane de informaţii, Avril Haines, s-a angajat să prezinte public un raport confidenţial privind asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. CIA a stabilit deja că prinţul moştenitor Mohammad bin Salman s-a aflat în spatele acestui asasinat comis în consulatul saudit din Istanbul.

Washingtonul şi-a oferit totuşi sprijinul pentru Riad în faţa unor atacuri ale rebelilor houthi care au vizat teritoriul saudit, unde de altfel armata americană îşi extinde prezenţa.

Citeşte şi: Atac cu rachete asupra unei baze americane din Erbil

Wall Street Journal a relatat în ianuarie despre planuri privind porturi şi baze aeriene în deşertul vestic al regatului, pe care armata americană ar încerca să le dezvolte ca poziţii ce ar putea fi folosite în cazul unui eventual război cu Iranul.

“Contrar aşteptărilor, toate indiciile arată că administraţia Biden va continua o politică moderată faţă de regat”, constată analistul saudit pro-putere Ali Shihabi.

Potrivit acestuia, noul preşedintele al SUA încearcă “să păstreze pilonii” relaţiei americano-saudite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.