X

Arabia Saudită a lansat o coaliţie antiteroristă formată din ţări musulmane

Arabia Saudită a lansat duminică o coaliţie antiteroristă formată din 40 de ţări musulmane, în principal sunnite, şi a promis o luptă neobosită împotriva grupărilor extremiste până la dispariţia acestora din lume, relatează AFP. 

Omul forte al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane a deschis la Riad o reuniune a miniştilor apărării din ţări din Asia şi Africa, între care Pakistanul, Turcia şi Nigeria, marcând lansarea acestei coaliţii.

El a propus ‘o coordonare puternică, excelentă şi specială’ între membrii acestei coaliţii în lupta împotriva grupărilor extremiste.

Iranul, marele rival şiit al Arabiei Saudite, Siria şi Irakul nu fac parte din această coaliţie. Qatarul nu a participat la reuniune.

Patru ţări arabe, între care Arabia Saudită, au rupt relaţiile cu Qatarul în iunie, ţară pe care a acuzat-o de susţinere a grupărilor extremiste, ceea ce Doha dezminte.

‘Reuniunea noastră este foarte importantă deoarece în ultimii ani organizaţiile teroriste acţionează în ţara noastră fără să existe coordonare’ pentru a le combate, a spus prinţul moştenitor saudit. El a exprimat cu această ocazie solidaritatea participanţilor cu Egiptul, unde un atentat împotriva unei moschei s-a soldat vineri cu 305 morţi, între care 27 de copii.

Tags: Arabia sauditaIrakMohammed ben SalmaneNigeriapakistanqatarsiriaturcia
Categorii: Sinteze