X

Arabia Saudită : Opt ​​activiste, două cu cetățenie americană, au fost arestate la Riyad

Arabia Saudită a arestat opt ​​activiste, inclusiv două cu dublă cetățenie americană şi saudită, într-o represiune aparentă împotriva susținătorilor a două activiste ale căror proces este condamnat de Occident, au declarat vineri mai multe organizaţii pentru drepturile omului, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Cele 11 femei judecate au promovat o campanie pentru dreptul de a conduce și a pune capăt sistemului de tutelă masculină al regatului. Cazul lor a intensificat criticile privind situația drepturilor omului de la Riyad, aflat deja în vizor după uciderea de anul trecut a jurnalistului Jamal Khashoggi.

Citește și : Ministrul de finanțe francez: Fuziunile bancare sunt cruciale pentru pentru o zonă euro mai puternică

Cetățenii americani sunt jurnalistul Salah al-Haidar, al cărui mama Aziza al-Yousef se numără printre cele aflate în proces, iar Bader al-Ibrahim, un doctor și autor al unei cărți despre politica musulmană șiită, drepturile saudite, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului ALQST.

Cei recent reținuți, șapte bărbați și o femeie, nu sunt activiști de prim rang, ci și-au exprimat sprijinul pentru drepturile femeilor și alte reforme. Aceștia au fost reținuți la sfârșitul zilei de miercuri și joi, potrivit ALQST și a unui asociat, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Cinci persoane apropiate de femei au fost, de asemenea, plasate sub interdicție de călătorie din februarie, au adăugat.

Citește și : David Malpass, un susținător al lui Trump, numit oficial președinte al Băncii Mondiale

Lynn Maalouf, directorul de cercetare al Amnesty International din Orientul Mijlociu, a declarat că autoritățile “semnalează întregului lor popor că va exista toleranță zero pentru orice formă de critică, să nu mai vorbim de întrebări, a practicilor autoritare ale statului”.

Un tribunal din Riyad le-a eliberat temporar pe trei femei judecate, inclusiv Yousef, ridicând speranțe pentru adoptarea unor legi mai îngăduitoare după luni de lobby ale guvernelor occidentale.

Tags: Arabia sauditaAziza al-Yousefcetatenidrepturile omuluimusulmanaoccidentRiyadSalah al-Haidar
Categorii: Sinteze