X

Arabia Saudită organizează o videoconferință a donatorilor pentru Yemen

Arabia Saudită este marţi gazda unei conferinţe virtuale a donatorilor pentru Yemen, ţară unde intervine militar şi care, potrivit ONU, este devastată de cea mai gravă criză umanitară din lume după cinci ani de război, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Conferinţa, organizată împreună cu Naţiunile Unite, are loc într-un moment în care agenţiile umanitare sunt îngrijorate de o propagare rapidă a noului coronavirus în Yemen.

Citește și: Justin Trudeau exclude participarea Rusiei la summitul G7

Din martie 2015, Arabia Saudită conduce o coaliţie militară în sprijinul guvernului yemenit şi împotriva rebelilor Houthi susţinuţi de Iran. Această coaliţie este acuzată de multiple atacuri soldate cu victime în rândul civililor din Yemen.

Într-un comunicat, guvernul saudit a estimat că ‘2,3 miliarde de dolari (2 miliarde de euro) sunt necesare pentru a acoperi nevoile urgente în Yemen în mai multe sectoare, printre care asistenţă medicală, alimentară şi locuinţe’.

Secretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a evocat la rândul său cifra de 2,4 miliarde de dolari, dintre care 180 milioane pentru a fi consacrate luptei împotriva epidemiei de COVID-19.

Mark Lowcock se va număra printre participanţii la videoconferinţă, alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faysal bin Farhan.

Situaţia din Yemen, confruntată deja, potrivit ONU, cu cea mai mare criză umanitară din lume, riscă să se agraveze.

Organismele de asistenţă care intervin în Yemen se îndreaptă spre o ‘prăpastie bugetară’, a avertizat purtătorul de cuvânt al Biroului de coordonare pentru afaceri umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Jens Laerke, notând că mai mult de 30 de programe esenţiale ale ONU s-ar putea închide în săptămânile următoare din cauza lipsei de finanţare.

Într-o declaraţie comună, responsabilii UNICEF, Programului Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au tras de asemenea un semnal de alarmă asupra nevoii urgente de asistenţă.

Marea Britanie a promis deja, prin ministrul de externe Dominic Raab, un ajutor de 160 milioane de lire (179 milioane de euro).

Organizaţia Medici fără Frontiere a atras atenţia că Yemen se află pe marginea unei ‘catastrofe’, infrastructura sa sanitară fiind, după ani de conflict, prea fragilă pentru a face faţă noului coronavirus.

Potrivit ONU, acesta este probabil deja prezent în majoritatea regiunilor din Yemen, unde guvernul şi rebelii nu au anunţat decât câteva sute de cazuri, în bilanţuri separate.

‘COVID-19 nu este decât ultima provocare într-o situaţie care se deteriorează. Yemenul are nevoie de un ajutor important’, a subliniat Abdallah al-Rabiah, şeful Centrului de ajutor ‘Regele Salman’, responsabil cu asistenţa umanitară saudită în Yemen.

Citește și: Autopsia independentă arată că George Floyd a fost UCIS prin strangulare

Simultan cu operaţiunile sale militare împotriva rebelilor, care au dus la o intensificare a conflictului, Riadul se consideră unul din principalii furnizori de ajutor umanitar în Yemen, unde afirmă că a cheltuit miliarde de euro.

Rebelii Houthi au acuzat însă că videoconferinţa de marţi este o ‘tentativă stupidă (a saudiţilor de a-şi ascunde) crimele’, potrivit unui purtător de cuvânt citat de postul de televiziune Al-Masirah.

Războiul s-a soldat până acum cu zeci de mii de morţi, în majoritate civili, iar ONU consideră că 24 milioane de yemeniţi, adică peste două treimi din populaţie, depind de o formă sau alta de asistenţă.

Tags: Abdallah al-RabiahAntonio GuterresArabia sauditaDominic RaabFaysal bin FarhanIranJens LaerkeMark LowcockMedici fără FrontiereOMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)ONUPAM (Programul Alimentar Mondial)Rebelii houthiYemen
Categorii: Sinteze