X

Arabia Saudită este pregătită să acţioneze militar împotriva Qatarului dacă acesta va achiziționa rachete rusești S-400 (presă)

Arabia Saudită a cerut Franţei să convingă regimul de la Doha să renunţe la achiziţia sistemului de apărare antiaerian rusesc S-400, în caz contrar Riadul fiind pregătit să acţioneze militar împotriva Qatarului, transmite sâmbătă AFP, citând publicaţia Le Monde, potrivit agerpres.

Potrivit cotidianului parizian, ‘coroana saudită a trimis recent o scrisoare preşedinţiei franceze, în care Riadul se declară pregătit să poarte o ”acţiune militară” împotriva Qatarului dacă acesta achiziţionează, aşa cum şi-a exprimat intenţia, sistemul de apărare antiaerian rusesc S-400’.

Citește și : Matteo Salvini afirmă că vrea să colaboreze strâns că omologii săi din UE

La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatar, pe care l-au acuzat de susţinerea unor grupări islamiste radicale şi de apropiere de Iran. Cele patru ţări au impus apoi un embargou comercial Qatarului, care a respins acuzaţiile, denunţând o tentativă de ‘punere sub tutelă’ de către ‘cvartetul’ arab.

Pentru a ieşi din izolare, Doha şi-a înmulţit contactele diplomatice şi acordurile comerciale, militare sau tehnologice la nivel internaţional.

La sfârşitul lunii ianuarie, ambasadorul Qatarului la Moscova, Fahad bin Mohammed Al-Attiyah, a declarat pentru agenţia TASS că ţara sa poartă negocieri într-un ‘stadiu avansat’ pentru achiziţia de sisteme ruseşti S-400.

‘O lună mai târziu, Riadul a recunoscut la rândul său că este în cursă pentru a obţine acest baterii sol-aer’, mai scrie Le Monde.

‘În scrisoarea trimisă către Elysée, al cărei conţinut a fost dezvăluit pentru Le Monde de o sursă franceză apropiată dosarului, regele Salman îşi exprimă ‘profunda preocupare’ faţă de negocierile în curs între Doha şi Moscova (…) şi avertizează faţă de riscul unei escaladări’.

Citește și : Singapore va suporta o parte din costurile summitului Trump-Kim

‘Regatul ar fi pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a elimina acest sistem de apărare, inclusiv prin acţiune militară’, a scris monarhul saudit, cerându-i preşedintelui francez Emmanuel Macron ajutorul pentru împiedicarea acestei achiziţii şi menţinerea stabilităţii în regiune, a relatat publicaţia franceză.

Tags: Arabia sauditaBahreinEmiratele Arabe UniteqatarRiadS-400
Categorii: Sinteze