X

Arabia Saudită promite la ONU că-i va inculpa pe vinovaţii din cazul Khashoggi

Procuratura din Arabia Saudită investighează moartea jurnalistului Jamal Khashoggi şi îi va trimite în faţa justiţiei pe vinovaţi, a declarat luni un diplomat la o reuniune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Conducerea regatului şi-a exprimat durerea pentru uciderea cetăţeanului Jamal Khashoggi”, a spus Bandar al-Aiban, şeful Comisiei pentru drepturile omului din Arabia Saudită.

Vezi şi: ALERTĂ la Marsilia. Două clădiri de locuinţe s-au prăbuşit – FOTO/VIDEO

În urma instrucţiunilor regelui Salman, “procurorii (saudiţi) au început investigaţiile în acest caz pentru a ajunge la toate adevărurile şi pentru a-i preda justiţiei pe toţi acuzaţii şi a obţine condamnarea celor dovediţi vinovaţi de această crimă”, a adăugat Bandar al-Aiban.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a început luni la Geneva examinarea situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită, după furtuna declanşată de uciderea jurnalistului disident.

Jamal Khashoggi, jurnalist şi critic al conducătorilor saudiţi, a fost ucis la 2 octombrie în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad, un asasinat despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat “de la cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.

Citeşte şi: Iranul SFIDEAZĂ America: ‘Vom continua să vindem petrol!’

Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis prin strangulare imediat după ce a intrat în consulat pentru a obţine documente în vederea căsătoriei, iar corpul său a fost dezmembrat.

Rămăşiţele sale nu au fost găsite încă. Nu există nicio confirmare privind cine a comandat crima.

După ce a negat mai multe săptămâni şi după o presiune internaţională tot mai mare, Arabia Saudită a recunoscut în cele din urmă că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat, adăugând că 18 suspecţi sunt sub investigaţie la Riad.

Tags: Arabia sauditaBandar al-AibanJamal KhashoggiONURegele Salman al Arabiei Sauditeturcia
Categorii: Sinteze