X

Arabia Saudită șantajează ONU cu reducerea fondurilor după ce a fost acuzată că atacă deliberat școli și spitale în Yemen

Arabia Saudită a respins vineri un raport al ONU care acuză coaliţia arabă implicată în Yemen de uciderea sau rănirea a 683 de copii şi de atacuri asupra a zeci de şcoli şi spitale, informează Reuters. 

ONU a publicat joi o listă neagră a ţărilor şi entităţilor care au comis în 2016 crime sau acte de mutilare asupra copiilor. În această anexă a raportului anual al secretarului general al organizaţiei privind copiii şi conflictele armate este menţionată şi Arabia Saudită. Raportul nu implică măsuri împotriva ţărilor respective.

Guvernul de la Riad a afirmat că documentul este inexact şi induce în eroare şi a susţinut, prin ambasadorul la ONU Abdallah Al-Mouallimi, că acţionează “cu maximum de atenţie şi precauţie pentru a evita rănirea civililor”.

În raport, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a recunoscut că Arabia Saudită şi coaliţia internaţională pe care o conduce în conflictul din Yemen au luat măsuri pentru îmbunătăţirea protecţiei copiilor. Regatul saudit a fost inclus şi anul trecut, pentru scurt timp, pe o listă neagră a ONU, de către predecesorul lui Guterres, Ban Ki-moon. Acesta a decis apoi să suspende menţiunea în vederea revizuirii, dar a acuzat presiuni inacceptabile din partea Arabiei Saudite, care – potrivit unor surse ale agenţiei Reuters – ameninţase că îşi va reduce contribuţia financiară la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Tags: Abdallah Al-MouallimiAntonio GuterresArabia sauditaBan Ki-moonOrganizaţia Naţiunilor Unitescolispitaleucide copiiYemen
Categorii: Sinteze