X

Arabia Saudită va colabora cu alţi producători pentru a asigura o furnizare adecvată de ţiţei şi o piaţă echilibrată

Arabia Saudită a anunţat luni că se va pune de acord cu alţi producători pentru a asigura o furnizare adecvată de ţiţei şi o piaţă echilibrată, după ce SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţiile de petrol iranian, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“Arabia Saudită monitorizează cu atenţie evoluţiile de pe pe piaţa ţiţeiului, în urma recentelor declaraţii ale SUA privind sancţiunilor asupra exporturilor din Iran”, a afirmat ministrul Energiei, Khalid a-Falih.

Citește și : Alertă în SUA: O femeie înarmată a intrat într-o biserică din San Diego şi a ameninţat că o aruncă în aer

“Arabia Saudită se va pune de acord cu alţi producători pentru a se asigura că livrări adecvate de ţiţei sunt disponibile consumatorilor şi se va asigura că piaţa este echilibrată”, a adăugat acesta.

Şi preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Arabia Saudită şi alţi membri ai Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar “putea face mai mult decât să compenseze” declinul livrărilor de petrol iranian pe pieţele internaţionale, după ce SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţiile de ţiţei din Iran.

Luni, Donald Trump a decis să elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achiziţiona petrol iranian fără să se confrunte cu sancţiunile SUA.

“Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, alături de prietenii şi aliaţii lor, şi-au luat angajamentul să se asigure că furnizarea ţiţeiului pe piaţa globală rămâne la un nivel adecvat”, se arată în comunicat al Casei Albe.

De asemenea, secretarul american de stat Mike Pompeo a afirmat că nu va exista nicio perioadă de graţie după 1 mai pentru cumpărătorii de petrol iranian.

Citește și : Interpol anunță intensificarea asistenţei oferite autorităţilor din Sri Lanka

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce preşedintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran şi cele şase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancţiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziţioneze în continuare petrol iranian timp de şase luni.

Tags: Arabia sauditaIranKhalid a-FalihOPECSUAțițeitwitter
Categorii: Sinteze