X

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască în anul 2025 primele Jocuri Olimpice de Esports, care se vor desfăşura “regulat” în această ţară până în 2037, scrie AFP.

Această desemnare, rezultatul a mai multe luni de reflecţie în cadrul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru a organiza un eveniment distinct de Jocurile clasice, trebuie totuşi aprobată de cea de-a 142-a sesiune a organismului, care va avea loc pe 23 şi 24 iulie la Paris, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Dar acest pas este o formalitate şi monarhia petrolieră îşi întăreşte şi mai mult poziţia în geopolitica sportivă. Arabia Saudită găzduieşte tot mai multe competiţii (fotbal, Formula 1, călărie, box) şi urmează să fie desemnată oficial la sfârşitul anului – este singura aflată în cursă – ca ţară gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2034.

Mai neaşteptat, decizie criticată pe scară largă, ţara va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 în complexul său futurist Neom, aflat în construcţie, un proiect faraonic realizat la impulsul prinţului moştenitor Mohammed ben Salman, care intenţionează să dezvolte afaceri şi turism pentru a reduce dependenţa regatului de veniturile din “aurul negru”.

Într-un comunicat, preşedintele CIO Thomas Bach a lăudat “marea expertiză – pentru a nu spune unică” a Comitetului Naţional Olimpic Saudit (CNO) în materie de Esports, în timp ce regatul susţine că are “mai mult de 23 de milioane de jucători”, potrivit prinţului Abdulaziz bin Turki Al Faisal, ministrul saudit al sportului, şi aproximativ o sută de profesionişti care “urmează cariere cu normă întreagă”.

“Munca va începe cu selectarea unui oraş şi a unui loc de desfăşurare a primei ediţii a Jocurilor Olimpice de Esports, precum ţi cu elaborarea unui calendar precis al evenimentului, a titlurilor care urmează să fie incluse, a procesului de calificare pentru jucători”, a detaliat CIO. Acesta invită “federaţiile internaţionale care au lansat deja o versiune electronică a sportului lor” să se alăture viitoarei competiţii, la fel ca şi comitetele olimpice naţionale care includ deja Esports în activităţile lor.

În încercarea perpetuă de a reconcilia tradiţia olimpică şi reînnoirea audienţei sale, CIO a organizat deja la Singapore o primă “săptămână olimpică a Esports” în iunie 2023 şi a înfiinţat o “comisie de sport” prezidată de francezul David Lappartient şi însărcinată, din octombrie 2023, să reflecteze la o competiţie dedicată, fără a-i determina deocamdată periodicitatea.

În ceea ce priveşte combinarea Esportrs cu probele clasice, convingerea lui Thomas Bach a fost fermă de câteva luni: “Nu cred că veţi vedea un eveniment de Esports la Jocurile Olimpice, dar s-ar putea să vedeţi foarte curând Jocuri de Esports”, a explicat germanul pentru AFP la sfârşitul lunii aprilie.

Vineri, CIO a confirmat că Jocurile de Esports vor fi organizate “ca parte a unei structuri specializate complet noi din cadrul CIO, clar separată de modelul organizatoric şi financiar al Jocurilor Olimpice”: atribuirea drepturilor TV pentru aceste Jocuri va oferi o idee clară despre potenţialul economic al sectorului.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Conştient de controversele legate de creşterea puterii sportive a regatului din Golf, bănuit de detractorii săi că încearcă să distragă atenţia internaţională de la încălcările drepturilor omului, Thomas Bach a declarat că s-a asigurat “că valorile olimpice sunt respectate” prin acest parteneriat.

Organismul de la Lausanne insistă în special pe “dezvoltarea rapidă” a sportului feminin din Arabia Saudită, “reformele de reglementare” care garantează reprezentarea femeilor în consiliile de administraţie ale tuturor federaţiilor sportive (“peste 100 de femei numite, inclusiv şapte preşedinţi de federaţie”, precum şi remuneraţie egală pentru sportivii de sex masculin şi feminin selecţionaţi pentru echipa naţională.

Tags: Arabia sauditaCIOEsports
Externe