Arborarea în continuare a lozincilor vizând ‘Ungaria Mare’ irită România

Publicat:

Anunțul Federației de Fotbal a Ungariei, potrivit căruia microbiștilor prezenți la meciurile internaționale li se va permite să arboreze harta ‚Ungariei Mari’ pe drapele sau pe lozinci, a făcut ca România să reclame un revizionism istoric

 

Politicienii români și Federația de Fotbal a României au criticat Federația de Fotbal a Ungariei, MLSZ, întrucât, marți, UEFA a hotărât că, la meciuri, arborarea hărții Ungariei Mari pe steaguri sau pe lozinci nu reprezintă un act de rasism, astfel încât suporterii unguri vor putea arbora la meciurile oficiale asemenea simboluri, scrie BALKAN INSIGHT, potrivit RADOR.


Miercuri, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal și fostul ministru al sporturilor, Ionuț Stroe, au afirmat că decizia ar încuraja revizionismul istoric din Ungaria, unde naționaliștii încă mai visează la frontierele mult mai largi ale Ungariei din timpul Primului Război Mondial, frontiere care cuprindeau și o bună parte din România de azi.

Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

„Un astfel de eveniment ar crea un precedent periculos. Asta ar contraveni tuturor principiilor care guvernează sportul. Un asemenea demers nu va face decât să îi încurajeze pe extremiștii care, oricum, caută să profite de pe urma unor vremuri tulburi precum cele de azi.”, a spus Stroe.

El a mai spus că, până când UEFA își va clarifica poziția, el sfătuiește toată lumea să se abțină de la a comenta ceva care „ar înseamna o poveste ruptă de realitate” și care nu ar servi decât obiectivelor „celor care vor tensiuni, dezbinarea și slăbirea societăților noastre”.

MLSZ a dat o declarație potrivit căreia va fi permisă arborarea la meciuri a unor asemenea steaguri și lozinci, întrucât asta “simbolizează un respect față de istoria Ungariei și solidaritatea cu suporterii din afara țării”. „Suporterii nu vor putea arbora decât harta Ungariei Mari și niciun fel de alte simboluri sau inscripții”, a explicat MLSZ.

Vineri, la Budapesta, naționala ungară va găzdui un meci amical cu Estonia, iar luni, va juca un meci de calificare cu Bulgaria. MLSZ i-a avertizat pe suporteri că steagurile sau alte pancarte nu trebuie să conțină niciun fel de lozinci politice sau rasiste, în caz contrar, accesul lor pe stadion fiindu-le interzis.

„Fotbalul nu înseamnă politică”, a declarat ministrul ungar de finanțe, Mihaly Varga, comentând anunțul Asociației Ungare de Fotbal.

Ironia a făcut ca Varga, care nu se numără printre naționaliștii guvernului lui Viktor Orban, să-și lanseze declarația pe Facebook în fața unei hărți a Ungariei Mari.

În același timp, Federația Română de Fotbal (FRF) a cerut un punct oficial de vedere din partea UEFA și, la puțin timp după aceea, miercuri, a publicat un anunț pe portalul său oficial, în care a pretins că UEFA nu a permis ca harta istorică a Ungariei Mari să fie arborată la meciurile internaționale, cum ar fi preliminarele campionatului EURO din 2024.

„UEFA nu a autorizat și nu va autoriza arborarea simbolurilor menționate de Federația Ungară de Fotbal la meciurile desfășurate la nivel european”, a subliniat FRF.

Federația Română de Fotbal a mai adăugat că omoloaga sa din Ungaria a greșit făcând anunțul, întrucât arborarea unor asemenea simboluri reprezintă o abatere de la Regulamentul Disciplinar al UEFA cu privire la mesajele provocatoare și/sau cu un conținut cu substrat politic. FRF a declarat că, dacă va fi cazul, va transmite o notă comisiei disciplinare.

Premierul ungar, Viktor Orban, este cunoscut ca promotor al tendințelor naționaliste atât în Ungaria, cât și în țările vecine, unde statul ungar sau oamenii de afaceri unguri finanțează sau dețin echipe de fotbal.

În noiembrie 2022, Orban a arborat o hartă a Ungariei Mari la un meci al naționalei ungare de fotbal.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

Ungaria a pierdut două treimi din teritoriul său și o treime din populație – inclusiv 3,3 milioane de etnici unguri – potrivit termenilor unui dur acord din anul 1920, respectiv, Tratatul de la Trianon, care a urmat prăbușirii Austro-Ungariei la sfârșitul Primului Război Mondial. Mulți unguri mai consideră încă evenimentul ca pe o traumă pentru Ungaria.

Teritoriile pierdute includ părți din Austria, România, Ucraina, Slovacia, Serbia și Croația de azi. România și Serbia adăpostesc importante comunități de unguri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.