Arcul de Triumf a ajuns o ruină în inima Chişinăului

Publicat:

Arcul de Triumf a ajuns o ruină în inima Chişinăului

Unul dintre simbolurile Republicii Moldova, Arcul de Triumf din inima Chişinăului, a ajuns într-o stare dezastruoasă. Ridicat în urmă cu 182 de ani, monumentul pare al nimănui.

Primăria Chişinău şi Ministerul Culturii nu se pot decide cine îl gestionează şi îşi pasează responsabilităţile. De mai mulţi ani, Arcul de Triumf este lăsat de izbelişte, iar astăzi a ajuns să degradeze văzând cu ochii, transmite Tvr Moldova.


Citeşte şi: Guțul a rămas blocată în Israel după ce l-a vizitat pe Șor pentru a primi noi indicații – Stiripesurse.md

Pereţii sunt scrijeliţi, fundaţia coloanelor este măcinată, iar pietrele din calcar se desprind tot mai ușor. Şi uşile vechi ale construcţiei au fost vandalizate şi sunt pline de semne ale lipsei de bun-simț. Pe unul dintre pereţii monumentului, pe o tablă din metal, stă scris că ultima restaurare s-a făcut în 1973, adică acum jumătate de secol.

„Este pericol probabil şi pentru viaţa oamenilor. Ar fi bine ca cineva să dea într-adevăr o părere şi să facă ceva pentru noi, pentru chişinăuieni. Noi trebuie s-o ţinem în formă. Adică să rămână şi la nepoţii noştri, şi la strănepoţii noştri. Că e o frumuseţe, e centrul Chişinăului. Am vrea să fie renovat şi restaurat. Şi să fie frumos mai departe şi să ne slujească mulţi ani”.

Măcinat de timp şi de orgoliul celor de la conducere, Arcul de Triumf se risipeşte. A rezistat mai multor războaie, dar acum trece poate prin cea mai grea perioadă din istoria sa.

Arcul de Triumf a ajuns o ruină în inima Chişinăului

Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Republica Moldova: „Arcul de Triumf este un obiectiv în gestiunea Primăriei municipiului Chişinău şi, bineînţeles, Primăria este responsabilă de salvgardarea, menţinerea, restaurarea, de buna utilizare a acestui obiectiv, de altfel, de rând cu multe altele”. Cei de la Primăria Chişinău susțin că au în inventar doar ceasul şi clopotul de peste șase tone din interior, fabricat din tunurile turcești capturate în război. De monument ar trebui să aibă grijă autorităţile centrale.

Tatiana Cucovici, purtător de cuvânt, “Regia Autosalubritate”: „Regia Autosalubritate nu o dată a anunţat că Arcul de Triumf este într-o stare deplorabilă. Însă nu s-a luat nicio măsură concretă pentru a se remedia situaţia. Arcul este un monument de o importanţă culturală şi istorică semnificativă şi, respectiv, se află la balanţa ori a Ministerului Culturii, ori a Cancelariei şi, din păcate, nu este reparat de foarte mult timp. Primăria nu o dată s-a adresat cu solicitări de a fi reparat acest monument, dar fără nicio reacţie”.

Arcul de Triumf din centrul Chișinăului a fost construit în anul 1840 pentru a marca victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828-1829.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

Ploile torențiale fac ravagii în Nepal: cel puțin 11 oameni au murit

Cel puțin 11 persoane au decedat în Nepal în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au durat zile întregi,...

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.