Arcul de Triumf din Chișinău se poate PRĂBUŞI oricând

Publicat:

Arcul de Triumf din Chișinău se poate PRĂBUŞI oricând

Arcul de Triumf din Chișinău nu este doar un simbol al Capitalei R. Moldova, ci al întregii țări. Cu toate acestea, fundația monumentului se macină, iar suprafața sa este acoperită de găuri după instalarea iluminatului de sărbătoare.

Doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu spune că dacă nu va fi restaurat, Chișinăul ar putea rămâne în următorii 50 de ani fără unul dintre principalele monumente ale țării, transmite Newsmaker.md.


Sergius Ciocanu a atras atenția asupra proceselor care duc încet, dar sigur, la distrugerea Porților Sfinte situate în centrul Capitalei, pe care mulți le numesc Arcul Victoriei sau Arcul de Triumf.

Arcul de Triumf din Chișinău se poate PRĂBUŞI oricând

„Distrugerea nu a început azi sau ieri; este rezultatul unei atitudini iresponsabile și indiferente față de monumentele istorice de-a lungul mai multor decenii. De exemplu, în timpul reparației sau înlocuirii suprafeței carosabilului, asfaltul sau pavajul a fost instalat chiar până la baza Porților Sfinte. În consecință, umiditatea din pământul din jurul monumentului nu se poate evapora prin grosimea asfaltului și a pavajului, se drenează prin fundația și pereții Porților Sfinte, formând așa-numita „eflorescență”, adică se produce cristalizarea sărurilor pe suprafața pietrei. Aceasta duce la distrugerea ei: piatra se macină”, spune doctorul în arhitectură.

Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize

Cu alte cuvinte, în partea inferioară a construcției se produc procese chimice active, piatra se macină și se transformă în nisip: în jurul Porților poate fi observată pulberea fină, rezultat al acestor procese.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra lucrărilor ilegale efectuate la monumentul istoric. De exemplu, în cazul fisurilor și așchiilor, acestea sunt pur și simplu acoperite cu o soluție pe bază de ciment.

„Când apare o astfel de problemă, se folosesc materiale de construcție noi, care nu sunt nici chimic, nici fizic compatibile cu caracteristicile materialelor istorice. Piatra este moale și poroasă, în timp ce cimentul este dur și rezistent la apă. În plus, la instalarea iluminatului de sărbători și în alte cazuri, știfturile, diblurile și cuiele sunt bătute în Porțile Sfinte. Dacă te uiți cu atenție, suprafața monumentului pe alocuri este presărată cu cuie ruginite și ciuruită de găuri. În plus, pe monument cresc licheni – microorganisme care dăunează structurii pietrei”, explică omul de știință.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra faptului că în cazul în care mâine Primăria Chișinău va decide să emită o autorizație pentru proiectarea și restaurarea monumentului, nu o va putea face: Porțile Sfinte pur și simplu nu figurează în Cadastru.

Arcul de Triumf din Chișinău se poate PRĂBUŞI oricând

„La Cadastru figurează doar lotul pe care se află monumentul, dar nu și patrimoniul istoric în sine. Cum se efectuezi restaurarea dacă obiectul restaurării nu figurează nicăieri? Singurul instrument juridic datorită căruia monumentul „există” este Registrul monumentelor protejate de stat al R. Moldova, din 1993”, a spus arhitectul.

Omul de știință explică că, dacă restaurarea nu începe acum, atunci peste câteva zeci de ani unul dintre principalele simboluri ale R. Moldova se poate prăbuși și dispărea.

„Este de remarcat faptul că degradarea monumentelor începe de obicei lent, dar cu timpul acest proces se accelerează, lucru care se întâmplă în ultimii treizeci de ani. Dacă cineva ar decide să bată un diblu în Arcul de Triumf din Paris sau să efectueze alte lucrări fără proiect și permisiunea autorităților de protecție a patrimoniului, s-ar fi ales cu o amendă uriașă și ar fi restaurat monumentul din banii lui”, menționează Sergius Ciocanu.

Porțile Sfinte din Chișinău au statut de monument protejat. Au fost construite în 1840 după proiectul arhitectului orașului Chișinău Luca Zaușchevici. De-a lungul anilor, monumentul a avut diferite denumiri oficiale: Porțile de Triumf, Arcul Victoriei (în perioada URSS), Porțile Sfinte.

gallery images

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

Ploile torențiale fac ravagii în Nepal: cel puțin 11 oameni au murit

Cel puțin 11 persoane au decedat în Nepal în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au durat zile întregi,...

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.