X

Arestări în Leeds după revolta violentă în care au fost implicați români. Premierul britanic cere măsuri dure: ‘Șocant și rușinos’

Arestări în Leeds după revolta violentă în care au fost implicați români. Premierul britanic cere măsuri dure: ‘Șocant și rușinos’

Mai multe arestări au fost efectuate în urma revoltei violente de joi seară din Leeds, în timpul căreia un autobuz cu două etaje a fost incendiat, o mașină de poliție a fost răsturnată, ofițerii au fost atacați cu pietre, iar locuitorilor li s-a spus să rămână în casă, relatează Sky News și BBC News.

Într-un comunicat emis vineri, poliția din West Yorkshire a afirmat că „au fost efectuate mai multe arestări în legătură cu tulburările și că vor fi efectuate și alte arestări în următoarele zile”, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Poliția a adăugat: „Au existat, ceea ce este de înțeles, o mulțime de speculații, comentarii și îngrijorări în urma tulburărilor din suburbia Harehills, din Leeds, în cursul nopții. Ofițerii noștri au răspuns la un apel de la Asistența socială pentru copii în jurul orei 17.00 ieri (joi, 18 iulie, n.r.), după ce lucrătorii din domeniul asistenței au raportat că au fost întâmpinați cu ostilitate atunci când se ocupau de o problemă care ține de protecțiea copilului. Ofițerii care au răspuns au fost atacați și au ajutat personalul de îngrijire socială a copiilor să se retragă într-un loc sigur”.

„Pe măsură ce tulburările au escaladat, au fost provocate daune vehiculelor și au fost declanșate mai multe incendii. Am evaluat în permanență situația și am luat decizia de a desfășura ofițeri specializați în ordinea publică, care au fost apoi supuși unui tir de cărămizi și obiecte aruncate din partea unui grup mare” de persoane, a precizat poliția.

„Îi vom reține pe toți cei care au fost implicați și vom lucra îndeaproape cu partenerii noștri din domeniul justiției penale pentru a-i aduce în fața justiției”, a declarat Pat Twiggs, adjunct al șefului poliției din West Yorkshire.

Premierul Starmer condamnă revoltele „rușinoase”

Premierul britanic Keir Starmer a condamnat revoltele „șocante și rușinoase” din Leeds, precizând că acordă întregul său sprijin poliției în „luarea celor mai ferme măsuri posibile” împotriva scandalagiilor.

Violențele din Harehills de joi seară, în urma cărora un autobuz a fost incendiat, o mașină de poliție a fost răsturnată și s-au aruncat cu pietre și sticle în ofițerii de poliție, „nu își au locul în societatea noastră”, a declarat prim-ministrul.

„Poliția are sprijinul nostru deplin în desfășurarea investigațiilor și în luarea celor mai ferme măsuri posibile împotriva autorilor și în menținerea siguranței publice”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului britanic.

Întrebată cu privire la temerile legate de inflamarea tensiunilor din comunitate, ea a spus: „Poliția i-a descurajat pe oamenii să speculeze cu privire la cauza incidentelor. Prim-ministrul îndeamnă, de asemenea, oamenii să urmeze acest sfat. Dar cu siguranță, după cum cred că a subliniat și ministrul de interne în această dimineață, partenerii locali și consilierii vor lucra astăzi foarte strâns cu comunitatea pentru a oferi sprijin și reasigurare în lumina scenelor șocante pe care le-am văzut noaptea trecută și pentru a preveni alte tulburări”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Vineri, poliția a rămas la locul revoltelor, unde rămășițele carbonizate ale vehiculelor erau încă vizibile, pe fondul temerilor că tulburările ar putea izbucni din nou pe parcursul weekendului.

Proprietarul unui restaurant din zonă a declarat că tulburările au fost legate de luarea în îngrijire a copiilor din zonă, ceea ce i-a determinat pe unii oameni să reacționeze prin aprinderea de focuri și „aruncarea de pietre”.

În urma violențelor, ministrul de interne Yvette Cooper, care reprezintă o circumscripție electorală din West Yorkshire, a declarat că cei responsabili „trebuie să suporte întreaga forță a legii”.

Referindu-se la declarația acesteia, purtătoarea de cuvânt a premierului britanic a declarat: „El (Sir Keir Starmer, n.r.) insistă că scenele pe care le-am văzut noaptea trecută au fost șocante și rușinoase. Iar dezordinea de această natură nu își are locul în societatea noastră. De aceea, el dorește să mulțumească poliției din West Yorkshire și serviciilor de urgență pentru sprijinul lor rapid”.

Downing Street a precizat că guvernul nu va „trece peste o problemă a poliției” atunci când a fost întrebat dacă va susține sentințe rapide pentru participanții la revolte.

„În acest caz, vom lăsa poliția să își facă treaba și au tot sprijinul nostru în acest sens”, a precizat purtătoarea de cuvânt a premierului britanic.

Primărița din West Yorkshire, Tracy Brabin, a declarat, de asemenea, că a fost „absolut îngrozită de acțiunile violente și nechibzuite” observate în Harehills.

Într-un comunicat, ea a adăugat: „Un astfel de comportament criminal nu va fi tolerat și sunt în contact cu poliția din West Yorkshire pentru actualizări regulate cu privire la progresul anchetei lor. Sunt ușurată că nimeni nu a fost rănit grav în acest incident – vom oferi tot sprijinul posibil locuitorilor din Harehills în urma violențelor comise în comunitatea lor”.

Anterior în cursul zilei, polițiștii britanici au anunțat că ei cred că revolta a fost „instigată de o minoritate criminală care intenționează să perturbe relațiile comunitare”.

Revolta ar fi izbucnit după ce asistenții sociali ar fi încercat să ia în grijă cinci copii. Conform poliției, mulțimea a început să se adune și că s-a luat decizia de a duce atât asistenții sociali, cât și copiii „într-un loc sigur”. Cu toate acestea, situația a degenerat într-o revoltă.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Presa britanică nu a precizat naționalitatea celor implicați în revoltă.

Înregistrările video de pe rețelele de socializare surpind amploarea scandalului și se poate auzi că cel puțin o parte din cei implicați vorbesc limba română.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat ulterior că în incident a fost implicată o familie de români, după ce autoritățile au luat în grijă cei cinci copii.

Tags: LeedsWest Yorkshire
Externe