Argentina: Proteste împotriva unui acord în negociere cu FMI

Publicat:

Sute de mii de argentinieni au ieşit în stradă vineri pentru a-şi arăta opoziţia faţă de acordul în negociere între cea de a 3-a economie a Americii latine şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP, potrivit agerpres.

Argentinienii se tem de ceea ce va cere FMI de la guvernul lor în contrapartidă la creditul solicitat după recenta criză a peso-ului, care s-a depreciat cu 20% faţă de dolar în puţin mai mult de o lună.


Citește și : Irlanda a votat în favoarea liberalizării avorturilor (exit-poll)

“Noi ştim ce este colonialismul neoliberal care nu oferă decât mizerie. Trebuie să-l înfruntăm în stradă şi la urne” la alegerile prezidenţiale din 2019, potrivit unei declaraţii comune citite la o tribună de unul dintre manifestanţi.

Daniel Filmus, fost ministru în guvernul preşedintei de stânga Cristina Kirchner, a pledat pentru ca termenii acordului pe care Argentina se pregăteşte să-l încheie cu FMI să fie dezbătuţi şi aprobaţi de parlament.

Din punctul de vedere al sindicalistului Hugo Yasky, lider al CTA (Centrala muncitorilor din Argentina), faptul că s-a apelat la FMI reprezintă “reafirmarea supremaţiei speculaţiei financiare”.

“Nu am votat pentru (actualul preşedinte) Mauricio Macri, dar cred că a înşelat numeroase persoane. Nu şi-a respectat promisiunile din campanie şi ne-a îndatorat”, a spus la rândul ei Carmen Gutierrez, o funcţionară.

Citește și : Circa 1.500 de migranţi au fost salvaţi joi şi vineri în Marea Mediterana

Pentru a reduce deficitul bugetar de 3,9% din PIB, guvernul a anunţat că ar urma să treacă la o politică de austeritate, singurul mijloc, potrivit acestuia, de a ţine sub control o inflaţie endemică şi a susţine creşterea.

O parte a populaţiei susţine că a fost deja de acord cu numeroase sacrificii, în special din cauza înlăturării parţiale a subvenţiei statului pentru facturile de apă, electricitate şi gaz, într-o ţară în care inflaţia depăşeşte 20% de 10 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.