X

Argentina. Zeci de condamnări pe VIAŢĂ, pentru atrocităţile din timpul dictaturii

Un număr de 48 foşti militari argentinieni au fost condamnaţi miercuri la închisoare, dintre care 29 pe viaţă, pentru crime comise la Şcoala de Mecanică a Marinei (ESMA), principal centru de tortură pe timpul dictaturii din această ţară (1976-1983), transmite AFP, potrivit agerpres.

Acuzaţii au fost judecaţi pentru o serie de infracţiuni petrecute la acel moment în cadrul ESMA, din Buenos Aires: torturarea deţinuţilor politici, execuţii ilegale, furturi de bebeluşi – zeci de femei au născut în timpul detenţiei – şi infamele “zboruri ale morţii”.

Citeşte şi: Coree de Nord a publicat zeci de fotografii de la lansarea ultimei sale rachete intercontinentale

Pentru a şterge toate urmele unor oameni deţinuti la ESMA, militarii îi aruncau vii, din avioane sau elicoptere, în mare sau în Rio de la Plata.

Cei 48 de foşti militari au fost condamnaţi la finalul unui proces gigant, cel mai important din istoria justiţiei argentiniene, cuprinzând 789 dosare cu crime comise la ESMA şi un total de 54 de acuzaţi, dintre care şase au fost achitaţi.

Tribunalul a pronunţat 29 de pedepse de închisoare pe viaţă şi a condamnat alţi 19 acuzaţi la pedepse cuprinse între 8 şi 25 de ani.

Acesta a fost cel de-al treilea proces privind abuzurile comise la ESMA, centru prin care au trecut circa 5.000 de prizonieri pe timpul dictaturii. Din cei 54 de acuzaţi, 16 fuseseră deja condamnaţi în alte cauze.

De la debutul procesului, în noiembrie 2012, 11 acuzaţi au decedat şi trei au fost scutiţi pe motive de sănătate. Aproximativ 800 de martori s-au prezentat la completul de la tribunalul federal nr.5 din Buenos Aires, prezidat de judecătorul Daniel Obligado.

Citeşte şi: Captură record de heroină pură a poliţiştilor spanioli. MARFA valorează peste 100 de milioane de euro

Citirea verdictului, care a durat peste patru ore, s-a derulat într-o sală plină, în care acuzaţii erau separaţi printr-un perete de sticlă de public, în rândul căruia se aflau victime şi rude ale victimelor.

În afara tribunalului, zeci de activişti pentru drepturile omului şi din partide politice de stânga au urmărit pronunţarea judecătorilor pe un ecran gigant.

Dictatura argentiniană a fost una dintre cele mai violente din America Latină, cu aproximativ 30.000 de dispăruţi, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, încheie AFP. 

Tags: argentinaBuenos AiresDaniel ObligadodictaturaRio de la PlataŞcoala de Mecanică a Marinei (ESMA)
Categorii: Știrile zilei