Arhiepiscopul anglican Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la vârsta de 90 de ani

Publicat:

Arhiepiscopul anglican sud-african emerit Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat ”în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică”, a uneia dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.


Citește și : Italia a înregistrat al treilea record consecutiv în ceea ce priveşte numărul de contaminări

”Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată”, a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters.

”Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume”, a adăugat Ramaphosa, citat şi de AFP.

Tutu a predicat împotriva tiraniei minorităţii albe, dar chiar şi după ce aceasta a luat sfârşit, în democraţie, el a menţinut “vigoarea” şi “vigilenţa” liderilor pentru a responsabiliza instituţiile, a spus preşedintele.

Nu a încetat să lupte pentru o Africă de Sud mai dreaptă, cerând socoteală elitei politice negre cu aceeaşi furie ca şi albilor afrikaneri. El s-a certat adesea cu foştii săi aliaţi din cadrul partidului de guvernământ, Congresul Naţional African, din cauza eşecurilor acestora de a aborda sărăcia şi inegalităţile pe care au promis că le vor eradica.

Cu doi ani înainte de a deveni primul şef de culoare al arhiepiscopiei anglicane din Cape Town, Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului. Un deceniu mai târziu, el a asistat la sfârşitul acestui regim şi Africa de Sud a devenit o democraţie condusă de Nelson Mandela. Acesta i-a dat lui Tutu sarcina dificilă de a prezida Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere, un organism însărcinat cu scoaterea la lumină a atrocităţilor comise în timpul apartheidului.

Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii atât de negri, cât şi de albi, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată.

Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia, scrie EFE.

A fost supranumit “busola morală a naţiunii”, iar curajul său de a apăra justiţia socială, chiar şi cu costuri mari pentru el însuşi, a excelat întotdeauna.

După ce s-a retras oficial din viaţa publică la împlinirea vârstei de 79 de ani, Tutu a continuat să vorbească despre o serie de probleme morale, acuzând inclusiv Occidentul, în 2008, de complicitate la suferinţa palestiniană prin tăcerea sa.

În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, între care un cancer de prostată.

Ultima sa apariţie publică a fost în scurte imagini video difuzate cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani (7 octombrie), aniversare pe care fundaţia sa a sărbătorit-o printr-o conferinţă virtuală la care au participat, printre alţii, cel mai înalt lider spiritual tibetan, Dalai Lama, activista mozambicană şi văduva lui Nelson Mandela, Graca Machel, şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson.

De asemenea, cu o înfăţişare fragilă, a fost văzut când a fost dus cu căruciorul în fosta sa parohie, Catedrala St George din Cape Town, care a fost un refugiu sigur pentru activiştii anti-apartheid, pentru o slujbă care a marcat cea de-a 90-a aniversare a sa.

Însă ultima dată când ţara a primit veşti despre el a fost la 1 noiembrie, când, departe de privirile publicului, a votat la alegerile locale, scrie AFP.

Citește și : India va începe să administreze de pe 10 ianuarie doze booster angajaţilor din sistemul sanitar

Deşi s-a născut în apropiere de Johannesburg, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Cape Town şi a condus numeroase marşuri şi campanii pentru a pune capăt apartheidului de pe treptele din faţa Catedralei St George, care a devenit cunoscută sub numele de “Catedrala Poporului” şi un simbol puternic al democraţiei.

Omagii de dedicate lui Desmond Tutu au sosit din întreaga lume, relatează Reuters.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, l-a salutat pe Tutu ca fiind “un profet şi un preot”, în timp ce extravagantul miliardar britanic Richard Branson a declarat că “lumea a pierdut un gigant”.

Premierul britanic Boris Johnson a remarcat rolul “crucial” al lui Tutu în “lupta pentru crearea unei noi Africi de Sud”, iar premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a vorbit de “un mare om mic” (Tutu nu avea mai mult de 1,68 metri) care a dovedit ”puterea reconcilierii şi a iertării”.

”Suntem mai buni pentru că el a fost aici”, a declarat Bernice King, fiica lui Martin Luther King.

Un oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Wasel Abu Youssef, a declarat că Tutu a fost ”unul dintre cei mai mari susţinători” ai cauzei palestiniene.

Tutu şi vechiul său prietenul său Nelson Mandela au locuit pentru o vreme pe aceeaşi stradă din cartierul sud-african Soweto, ceea ce face ca strada Vilakazi să fie singura din lume care a găzduit doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.

“Cea mai distinctivă calitate a sa este disponibilitatea de a lua poziţii nepopulare fără teamă”, a spus odată Mandela despre Tutu. “O astfel de independenţă de gândire este vitală pentru o democraţie înfloritoare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Majoritatea actelor normative adoptate în Parlament au venit de la Guvern

Majoritatea actelor normative adoptate în Parlament au venit de la Guvern În sesiunea parlamentară de primăvară, care s-a încheiat pe 31 iulie, cele mai multe...

Ucraina a luat prizonieri de război în incursiunea din regiunea rusă Kursk

Ucraina a luat prizonieri de război în incursiunea din regiunea rusă Kursk Forţele armate ucrainene au luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi în districtul Sudja...

Partidul Șansă, amenzi pentru accesarea ilegală a datelor personale

Partidul Șansă, amenzi pentru accesarea ilegală a datelor personale Instanța de fond a recunoscut vinovat partidul Șansă de accesarea ilegală a datelor cu caracter personal....

Janis Mazeiks îi încurajează pe cetăţenii Moldovei să participe la referendum

Janis Mazeiks îi încurajează pe cetăţenii Moldovei să participe la referendum Referendumul este un element foarte important pentru Republica Moldova și noi sperăm că la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.