X

Arhitectul francez Jean Nouvel îşi apără munca în ţări cu regimuri autoritare

Celebrul arhitect francez Jean Nouvel şi-a apărat duminică munca în ţări cu regimuri autoritare şi rolul său cheie în construcţia Muzeului Naţional al Qatarului, unde se va afla miercuri pentru a participa la inaugurarea sa la Doha, alături de premierul francez Edouard Philippe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Arhitectul, laureat al prestigiosului premiu Pritzker în 2008, ales de fostul ministru al culturii Saud Al Thani pentru a construi Muzeul Naţional al Qatarului, a declarat într-un interviu pentru săptămânalul Journal du dimanche că a avut ideea modificării acestuia pentru a-i da aspectul unui trandafir din nisip, astfel încât să fie o “clădire iconică”.

Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

“Este mai degrabă un haos organizat”, a explicat el, recunoscând că a fost un “proiect un pic nebunesc din punct de vedere tehnic”, cu o “astfel de clădire de 350 de metri lungime, traversată din 539 de discuri ascuţite, aşezate aleatoriu”.

Jean Nouvel, care a proiectat de asemenea Louvre Abu Dhabi şi a fost ales să participe la mega-proiectul de amenajare a sitului arheologic de la Al-Ula din Arabia Saudită (având misiunea de a consilia şi de a construi un complex turistic şi de conferinţe internaţionale), a apărat faptul că lucrează pentru regimuri autoritare, precum cel al prinţului saudit Mohammed Ben Salmane.

“Arhitectura este pentru mine un act cultural, al cărui scop este de a face viaţa mai uşoară pentru oamenii dintr-un anumit loc”, a spus el. “Lucrez la nivel de secolul sau de secole, pentru oameni, nu pentru o persoană aflată la un moment dat la putere”, a subliniat el.

Citește și : Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim (Dăncilă)

Tags: Arabia sauditadohaEdouard PhilippeJean NouvelLouvre Abu DhabiqatarSaud Al Thani
Categorii: Diaspora