Arhiva digitală a evreilor ajutați în timpul fascismului și nazismului este acum disponibilă tuturor

Publicat:

Au fost arhivate mii și mii de nume și prenume italiene, germane, slovene, maghiare, portugheze și spaniole cu povești asemănătoare, disperate și fără o cale de ieșire. Bărbați, femei, copii, bătrâni, scrie IL MESSAGGERO, potrivit RADOR.

Vânaţi cu toţii de persecuțiile naziste și de legile anti-evreiești care, în aceste scrisori îngălbenite cer Vaticanului să poată emigra în Brazilia,  o recomandare din partea Ministerul de Interne pentru obținerea licenței ariene, documente noi, locuri în care să se ascundă, informații despre rudele care au dispărut în neant.


Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

În fiecare zi, la Secretariatul de Stat soseau munți de dosare de corespondență din întreaga Europă și un oficial înregistra, colecta și adnota extrase ale fiecărui caz, devenit apoi dosar.

De multe ori lucrurile au mers bine, au fost furnizate documente sau au fost identificate instrumente utile pentru expatriarea familiilor întregi de evrei sau de politicieni persecutați.

Acea arhivă deschisă de Papa Francisc poate fi consultată acum de oricine, de pe propriul computer, fiind suficient doar un clic pentru a reînvia chipurile unor oameni care au dispărut, pentru a constata monstruozitatea unui sistem care uitase ce însemna omenia, în timp ce alte persoane, în tăcere, într-un context istoric complicat, făceau tot ce puteau pentru a ajuta.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

”Dacă vă scriu astăzi, o fac pentru a vă ruga să mă ajutați de la distanţă”. Documentele de arhivă dau glas cererilor sincere. Sunt studenți, mame, profesori, muncitori, antreprenori, artizani, cazuri de evrei care cer eliberarea din detenție, în timp ce alții așteaptă un certificat de botez pentru a dovedi că aparțin arianismului. Fiecare dintre aceste instanțe a ajuns să constituie un dosar care, odată procesat, era destinat conservării. Arhiva conţine 2.700 de practici.

În cadrul Secretarului de Stat au fost activate canale diplomatice care au încercat să ofere orice ajutor posibil, ținând cont de complexitatea situației politice la scară globală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.