Arina Spătaru îşi povesteşte aventura din Israel: ‘M-am întâlnit cu Şor, e un zgârcit!’

Publicat:

Arina Spătaru îşi povesteşte aventura din Israel: ‘M-am întâlnit cu Şor, e un zgârcit!’

Ex-deputata Arina Spătaru, președinta ALDE, face noi dezvăluiri despre „colaborarea” sa cu Ilan Șor, în calitate de „agent sub acoperire” și despre întrevederea cu acesta în Israel, în primăvara anului trecut. „Cei din securitate m-au dezbrăcat și m-au verificat, și lucrurile personale, și ce am sub haine, iar când am coborât din avion, cu soțul, ne-au întâlnit ca pe boieri”, a relatat Arina Spătaru, în cadrul emisiunii „La raport” cu Nicolae Chicu.

„Nu l-am căutat pe Șor, Șor m-a căutat pe mine, prin interpusul său, Alexandr Nesterovschi. Prima încercare a fost încă în 2022, prin decembrie, dar atunci aveam o problemă de familie și a revenit după ce am organizat, la Bălți, un forum al bălțenilor nemulțumiți de metodologia lui Spînu și mai multe proteste. Prin martie, Nesterovschi a început să mă viziteze intensiv și să insiste să vorbesc cu Șor la telefon, cu text deschis, venind la mine la serviciu, acasă”, a dezvăluit ex-deputata.


Arina Spătaru spune că a primit 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei: „S-a întâmplat în mai, după vizita mea în Israel, când Șor s-a gândit că eu sunt pregătită să accept oferta lui. Denunțul la Procuratură a fost în aprilie, l-am denunțat pe Nesterovschi. Eram martorul-cheie, denunțătorul care m-am adresat la CNA și am ajutat anchetatorii să colecteze informație pentru a demonstra intențiile lui Șor, schema lui, cum atrage politicieni și îi aduce în Israel. Am văzut personal că Șor este destul de bine stabilit în Israel și acest stat nu atât de ușor extrădează cetățenii săi. Scopul anchetei a fost să demonstrăm că anume Șor, aflându-se în Israel, folosește toate pârghiile, pentru a finanța ilegal partide din RM. Prezența mea în Israel a fost una dintre dovezile care demonstrează asta”.

Arina Spătaru îşi povesteşte aventura din Israel: ‘M-am întâlnit cu Şor, e un zgârcit!’

„M-am aflat în Israel împreună cu soțul meu, care este și el martor în acest dosar. Am stat la o masă cu Șor, am luat cina la el acasă”, a relatat politiciana.

Arina Spătaru nu a putut dezvălui dacă Șor i-a plătit și cheltuielile pentru a se deplasa în Israel și înapoi în R. Moldova: „Este secret de anchetă. Atunci când dosarul va ajunge în judecată, voi oferi cu lux de amănunte detaliile”.

„În Israel am fost pe cont personal. Din păcate, statul RM nu mi-a oferit garanții acolo. Șor a fost foarte drăguț, pentru că avea nevoie de un lider proeuropean, bine aranjat, el era foarte cointeresat ca eu să fiu parte a sistemului. În prima seară el a încercat să-mi explice istoria lui cu furtul miliardului. Responsabilitatea mea era să-l ascult foarte atent și să-i obțin încrederea. Nu am avut tehnică de înregistrare, pentru că era foarte periculos, era un risc pentru viața și securitatea mea. Dar era și soțul meu, respectiv, suntem 2 martori”, a mai dezvăluit ex-deputata.

Aceasta a relatat cum a ajuns în Israel și cum a fost întâmpinată: „Am zburat prin mai multe escale, în ultima rută, care mă ducea în Israel, de mine s-a apropiat gardianul din Aeroport cu pașapoartele meu și al soțului și a zis: „You are miss Spataru? You are lucky, come with me” (n.r. Dvs sunteți doamna Spătaru? Sunteți o norocoasă, veniți cu mine). Am ajuns într-un spațiu unde era multă securitate, m-au dezbrăcat și m-au verificat, și lucrurile personale, și ce am sub haine. Acestea sunt niște servicii contra plată. Asta înainte de a urca în avionul spre Israel, iar când am ajuns acolo, ne-au întâlnit ca pe boieri. Am fost urcați într-o mașină de lux, imediat după ce am coborât din avion, nu am trecut de rând cu lumea muritoare. Am fost direcționați către zona VIP, unde trebuia să completăm niște anchete. Acolo nu ne-au mai verificat, cum sunt verificate toate persoanele care ajung în Israel. Nesterovschi m-a instruit ca atunci când voi fi întrebată care este scopul vizitei, să răspund că am o întâlnire cu businessmanul Ilan Șor. Atunci am înțeles că e foarte bine poziționat”.

Arina Spătaru îşi povesteşte aventura din Israel: ‘M-am întâlnit cu Şor, e un zgârcit!’

Arina Spataru spune că a fost și în casa lui Ilan Șor din Israel: „La Șor acasă am stat câteva ore în prima seară, când am luat cina. Nu am rămas la el, am stat în afară. În prima zi a fost o discuție amicală, a încercat să mă convingă că nu el a furat miliardul. Zicea că a fost tras pe sfoară de partenerii lui și că el ar putea să întoarcă acești bani. A mai spus asta public, nu am descoperit nimic nou. A zis că își dorește foarte mult să se reîntoarcă în RM, că iubește țara. L-am întrebat la ce bun dacă stă bine mersi în Israel. El a răspuns că vrea acasă”.

„A doua zi noi ne-am întâlnit într-un business centru, aflat pe coasta mării, într-un birou de al lui. Am înțeles că de acolo mai făcea live-uri, am recunoscut anturajul. Acolo am luat la fel cina împreună, apoi am ieșit la o terasă și am discutat detalii legate de oferta dumnealui, de planurile și scopurile sale. Desigur că mi-a spus că vrea să facă Republica Moldova frumoasă și înfloritoare. Avea în plan să finanțeze mai multe partide politice, de diferită esență, astfel încât să facă tot cei-i stă în puteri ca aceste partide să acceadă în Parlament și el să-și poată face o majoritate confortabilă, ca să revină acasă. El a înțeles că doar un partid este ușor lovit și istoria Partidului Șor a demonstrat acest lucru. Când ne-am întâlnit era perioada alegerilor bașcanului. El se simțea victorios, era gata la orice scenariu și prevedea mai multe idei, una dintre ele ar fi fost și organizarea unor proteste. Despre o revoluție nemijlocit noi nu am discutat, a mai relatat politiciana.

Arina Spătaru îşi povesteşte aventura din Israel: ‘M-am întâlnit cu Şor, e un zgârcit!’

Ex-deputata spune că Ilan Șor dădea impresia că are mulți bani: „Sau că voia să mă impresioneze, sau așa și este, dar din colaborarea cu el, ca agent sub acoperire, l-am văzut foarte zgârcit. Înseamnă că nu are chiar așa de mulți bani. La prima întâlnire evident că a încercat să mă impresioneze, dar apoi, când deja am trecut nemijlocit la așa-zisa colaborare cu el, el era foarte foarte zgârcit și se vedea că problema financiară îl depășește uneori. Omul și-a deschis mai multe partide, se vedea că resursele lui sunt epuizabile, nu e chiar sac fără fund”.

La 22 septrembrie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu detalii pe ancheta în care sunt vizați deputații Partidului „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, acuzați de conlucrare cu Ilan Șor. „Discuțiile dintre aceștia au fost înregistrate în cadrul urmăririi penale. Avem martori care ne-au declarat și ne-au explicat despre ce au vorbit în Israel, când s-au întâlnit față în față cu Ilan Șor”, a declarat Dragalin, în cadrul unui briefing de presă, susținut imediat după ce Parlamentul a votat ridicarea imunității aleșilor.

Cu o zi înainte, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin declara că deputatul Alexandr Nesterovschi a plecat din PSRM contra unei sume de bani, iar Ilan Șor îi achita lunar și un salariu de 5 mii de dolari. Mai mult, acesta ar fi racolat-o pe Arina Spătaru, pentru a fi în fruntea unui partid pro-european, dar care să promoveze interesele lui Ilan Șor. „Persoana a denunțat acest lucru de la început și a cooperat cu organul de urmărire penală”, a precizat Dragalin.

Citeşte şi: Grosu vorbeşte despre posibilitatea de a avea un Procuror General din România – Stiripesurse.md

Tot la 22 septembrie 2023, Arina Spătaru, președinta ALDE, a venit cu detalii despre implicarea sa în investigațiile în dosarul spălării de bani, care vizează mai multe formațiuni conduse de Ilan Șor. Aceasta a declarat că a fost „agent sub acoperire”, cu numele Victoria Bogatu și că s-a întâlnit personal cu Ilan Șor în Israel. „Am o veste foarte proastă pentru domnul Ilan Șor! V-ați înșelat amarnic. Nu toți oamenii sunt de vânzare! Nu toate sufletele se pot cumpăra cu 30 de arginți”, a spus Spătaru.

La rândul său, Ilan Șor a confirmat că s-a văzut cu Arina Spătaru, în Israel. „Doar că ea a uitat să menționeze o serie de lucruri importante. De exemplu, cum a căutat o întâlnire cu mine timp de câteva luni”, a menționat Șor.

Acesta a afirmat că în decurs de 4 luni, ar fi transmis Arinei Spătaru și lui Adrian Culai aproape 1,5 milioane de dolari. Într-un mesaj video postat pe rețele, acesta îi întreabă pe cei doi unde sunt banii și cum îi vor returna.

Câteva zile mai târziu, lidera ALDE a filmat telefonul prin intermediul căruia comunica cu Ilan Șor. În lista de apeluri s-ar regăsi și Alexandr Nesterovschi, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. În imagini se vede și punga cu dolari oferită președintei ALDE pentru a finanța un partid pro-rus

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu i-a premiat pe elevii care au luat BAC-ul cu 10

Maia Sandu i-a premiat pe elevii care au luat BAC-ul cu 10 Absolvenții care au obținut media 10 la examenul național de bacalaureat au fost premiați...

Comisia Europeană îşi trimite o delegaţie la Chișinău

Comisia Europeană îşi trimite o delegaţie la Chișinău În perioada 10-11 iulie, la Chișinău va veni o delegație a Comisiei Europene pentru prima rundă de...

Funcționarii moldoveni implicați în procesul de integrare europeană vor putea fi detașați la Comisia Europeană pentru a acumula experiență

Funcționarii moldoveni implicați în procesul de integrare europeană vor putea fi detașați la Comisia Europeană pentru a acumula experiență Funcționarii moldoveni vor fi detașați la...

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.