Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război

Publicat:

Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război

Economia Federației Ruse a făcut față până în prezent nenumăratelor sancțiuni, iar Fondul Monetar și Banca Mondială confirmă că va continua să fie pe creștere. Rușii au reușit să se adapteze la toate sancțiunile, dar ar putea să recepționeze o lovitură indirectă devastatoare, care le-ar ruina economia.

Economistul Andrei Caramitru a explicat care este cea mai mare vulnerabilitate economică a Rusiei, țară care în prezent consumă resurse și fonduri imense pentru a-și finanța uriașa mașinărie de război pe care a dezlănțuit-o împotriva Ucrainei. Un preț mai mic al petrolului ar lovi din plin economia Rusiei, potrivit stiripesurse.


Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

URSS s-a prăbușit și a dispărut dintr-un motiv esențial. Prețul petrolului a fost extrem de scăzut în anii 80, sub prețul lor de producție. Au dat faliment. Noi nu am fi avut nici o revoluție aici în 89 dacă prețul petrolului nu ar fi scăzut masiv înainte”, explică economistul.

Lovitura devastatoare ar veni din partea Arabiei Saudite, țară cu care Federația Rusă are relații bune. Ținta nu ar fi Rusia, dar această țară ar încasa, indirect, o lovitură devastatoare, care ar avea ca țintă Iranul.

„Acum se discută aceeași strategie. Cum și de ce ar fi folosită : Arabia Saudită are cel mai mic preț de producție de petrol din lume. Deci – pot o perioadă să pompeze mai mult, prețul se prăbușește , ei nu pierd decât temporar și parțial (pentru ca le crește cota de piață). De ce ar face asta ? Ca să lovească în Iran (care e inamicul lor în Golf, de fapt sunt de partea Israelului deși nu o spun public)”, adaugă el.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Urmările ar fi cumplite pentru economia Federației Ruse. Nici China și nicio altă țară nu i-ar putea ajuta dacă s-ar ajunge în această situație. „Dacă se întâmplă asta, economia Rusiei intră instant în implozie (nu se pot împrumuta de pe piețele internaționale, surplusul pe care îl folosesc pentru război din vânzările de petrol devine negativ, pe gaze deja sunt pe negativ ca au pierdut piața din Europa). Nu zic că sigur se va întâmpla asta, dar e o probabilitate care se discută clar acum. E important să înțelegem de fapt cât de vulnerabilă este Rusia. Atât”, a încheiat Andrei Caramitru.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani, captate de NASA

VIDEO - Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani, captate de NASA Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani...

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE Ministerul Afacerilor Externe a început să expedieze plicurile cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.