Arma ultrasecretă cu care Ucraina face ravagii în rândul militarilor ruşi

Publicat:

Arma ultrasecretă cu care Ucraina face ravagii în rândul militarilor ruşi

Invazia declanșată de către Vladimir Putin în țara vecină acum peste 700 de zile a schimbat total strategia de luptă de pe front, în contextul războiului modern. Ucraina a fost nevoită să apeleze la o armă secretă împotriva Rusiei, o tehnologie avansată, un software de recunoaștere facială denumit Clearview AI.

Acest instrument dezvoltat de o companie din Statele Unite dezvăluie cu precizie numele soldaților ruși de pe câmpul de luptă, chiar și profilul de pe rețele de socializare.


Arma ultrasecretă cu care Ucraina face ravagii în rândul militarilor ruşi

Leonid Tymchenko, ministrul adjunct al Afacerilor Interne din Ucraina și-a petrecut prima lună a invaziei Rusiei stând în biroul său întunecat al guvernului, uitându-se la mii de videoclipuri și imagini cu soldații ruși avansând pe front, scrie Time.

Când lui Tymchenko i s-a oferit șansa de a testa un nou instrument de recunoaștere facială, el a încărcat câteva dintre fotografii pentru a-l încerca.

Citeşte şi: Comuna Bubuieci are primar – Stiripesurse.md

Nu-i venea să creadă ce rezultate fantastice a avut. De fiecare dată când Timchenko a adăugat o fotografie a unui soldat rus, software-ul, realizat de compania americană de recunoaștere facială Clearview AI, părea să revină cu o lovitură exactă, făcând link-uri către pagini care dezvăluiau numele soldatului, orașul natal și profilul rețelelor sociale.

Arma ultrasecretă cu care Ucraina face ravagii în rândul militarilor ruşi

Peste 1.500 de oficiali din 18 agenții guvernamentale ucrainene folosesc instrumentul de recunoaștere facială, care i-a ajutat să identifice peste 230.000 de soldați și oficiali ruși care au participat la invazia militară. Utilizarea Clearview de către Ucraina s-a extins rapid dincolo de identificarea trupelor rusești pe teritoriul lor.

Națiunea a ajuns să se bazeze pe compania de tehnologie privată din SUA, care are doar 35 de angajați, pentru a ajuta la o gamă largă de sarcini în timpul războiului, dintre care multe nu au fost raportate anterior, potrivit interviurilor cu oficiali de la o jumătate de duzină de agenții guvernamentale, ofițeri de aplicare a legii, analiști ucraineni și directori Clearview.

Arma ultrasecretă cu care Ucraina face ravagii în rândul militarilor ruşi

Oficialii ucraineni au folosit Clearview pentru a detecta infiltrații la punctele de control, pentru a procesa cetățenii care și-au pierdut actele de identitate, pentru a identifica și a urmări în justiție membrii milițiilor pro-Rusia și colaboratorii ucraineni și chiar pentru a localiza peste 190 de copii ucraineni răpiți care au fost transportați peste graniță.

Software-ul Clearview are pozele tuturor oamenilor de pe Pământ

Potrivit companiei, Ucraina a efectuat cel puțin 350.000 de căutări în baza de date Clearview în cele 20 de luni de la izbucnirea războiului. „Volumul este nebunesc”, spune CEO-ul Clearview AI, Hoan Ton-That. „Folosirea recunoașterii faciale în zonele de război este ceva care salvează vieți.”

Parteneriatul dintre guvernul ucrainean și compania americană de tehnologie a fost un avantaj pentru ambele părți. Guvernul ucrainean expert în tehnologie era disperat să folosească orice instrumente pe care le putea găsi pentru a se apăra împotriva unei armate invadatoare mai mari.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.