X

Armata americană a bombardat pozițiile teroriștilor din Libia

Statele Unite au efectuat miercuri seară o lovitură împotriva organizaţiei Al-Qaida în sudul Libiei, a anunţat Guvernul de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională, relatează AFP, potrivit agerpres.

Raidul a vizat “un anumit număr de membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaida” în apropierea oraşului Ubari, la 900 de kilometri sud de Tripoli, a anunţat într-un scurt comunicat Mohamad al-Sallak, purtătorul de cuvânt al preşedintelui GNA Fayez al-Sarraj.

Citește și: Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

Operaţiunea “coordonată” cu GNA s-a înscris în cadrul “cooperării continue şi legăturii strategice dintre Libia şi Statele Unite în lupta contra terorismului”, a adăugat Mohamad al-Sallak.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit mai multe detalii despre ţintele vizate sau rezultatul loviturii.

Armata americană efectuează regulat lovituri în Libia împotriva Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQIM) şi grupării Stat Islamic (SI).

La fel ca în cazul Somaliei, Pentagonul are toată autoritatea pentru a desfăşura lovituri aeriene în Libia, în măsura în care cooperează cu guvernele respective.

Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

După căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este disputată de diverse miliţii în timp ce pentru putere se confruntă GNA, pe de o parte, şi o autoritate care deţine controlul în estul ţării cu sprjinul mareşalului Khalifa Haftar, pe de altă parte.

Acesta din urmă a lansat la jumătatea lunii ianuarie o operaţiune militară vizând “să cureţe sudul Libiei de grupuri teroriste şi criminale”.

SI a profitat de haos pentru a se implanta la Sirte în iunie 2015. GNA a anunţat că a eliberat oraşul în decembrie 2016, dar SI rămâne activ mai ales în centrul şi sudul ţării.

Tags: Al QaidaFayez al-Sarrajguvernul de uniune naţională (GNA)Khalifa HaftarlibiaMaghrebul Islamic (AQIM)Mohamad al-SallakMuammar GaddafiStat Islamic (SI)SUAtripoli
Categorii: Știrile zilei