X

Armata americană a întreprins 28 de lovituri aeriene în Somalia de la începutul acestui an

Armata americană a indicat vineri că a întreprins 28 de lovituri aeriene în Somalia de la începutul acestui an, după ce anul trecut numărul acestor operaţiuni în cadrul eforturilor de a distruge gruparea extremistă Al-Shabab a fost de 47 şi de 37 în 2017, relatează agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Comandamentul american pentru Africa (Africom) a afirmat că şeful său a ordonat o analiză a loviturilor aeriene întreprinse în Somalia începând din 2017 ca urmare a unei creşteri recente a numărului loviturilor aeriene şi a interesului continuu din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi a Congresului în legătură cu victimele în rândul civililor.

Citește și : Trump va lipsi din nou de la dineul „plictisitor” şi „prea negativ” al corespondenţilor la Casa Albă

Africom, care întreprinde raiduri aeriene în coordonare cu guvernul somalez, a menţionat că analiza sa a arătat că doi civili au fost ucişi în cursul unei lovituri aeriene pe 1 aprilie 2018.

”Credibilitatea, transparenţa şi responsabilitatea sunt esenţiale pentru operaţiunile militare. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că respectăm standarde precise şi, când greşim, recunoaştem şi luăm măsurile necesare”, a declarat într-un comunicat comandantul Africom, Thomas D.Waldhauser.

Potrivit lui Waldhauser, raidul aerian din aprilie 2018 a avut ca scop distrugerea grupării teroriste Al-Shabab în apropiere de El Burr, în Somalia, unde au fost ucişi de asemenea patru militanţi.

Armata americană a indicat că a fost informată în legătură cu rezultatele unei analize interne după lovitura aeriană, întreprinsă în aprilie 2018, care a permis găsirea de dovezi credibile referitoare la cele două victime civile.

”Din păcate, concluzia nu a fost raportată corespunzător la sediul central al comandamentului american pentru Africa”, a afirmat Waldhauser, adăugând că acesta s-a angajat să dea dovadă de transparenţă în rapoartele sale privind victimele civile.

Citește și : Erdogan: Turcia va cumpăra rachetele ruseşti S-400. Argumentele SUA sunt foarte eronate

”Deşi credem că este un fapt izolat, eroarea de semnalare este în curs de rezolvare”, a mai spus el, precizând că guvernul somalez a fost informat în legătură cu cele două cazuri.

Africom a transmis că ia măsuri de precauţie pentru a diminua numărul de victime civile şi pentru a respecta în totalitate dreptul internaţional privind conflictele armate, adăugând că întreprinde demersuri ce vizează să garanteze că siguranţa şi protecţia populaţiei locale rămân o prioritate absolută.

Tags: africaAFRICOMal-Shababarmatacivililovituri aerienesomaliavictime
Categorii: Știrile zilei