X

Armata americană a ucis 12 presupuşi jihadiști într-un raid aerian în Somalia

Armata americană a ucis vineri 12 presupuşi membri ai grupării jihadiste al-Shabab într-un atac aerian în Somalia, a anunţat duminică Comandamentul Militar al SUA pentru Africa (AFRICOM), transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Atacul a fost efectuat la cererea guvernului somalez într-o zonă izolată la 45 de kilometri sud-vest de oraşul-port Hobyo, situat la circa 472 de kilometri nord-est de capitala Mogadiscio.

Citește și : Zeci de persoane au fost arestate pentru comiterea de jafuri şi furturi în opt provincii sinistrate ale Turciei

Zona din centrul Somaliei unde a fost executat atacul aerian american este un focar de violenţă şi acolo au fost intensificate în ultimele săptămâni operaţiunile antiteroriste.

Armata americană a fost implicată în operaţiuni împotriva grupării al-Shabab pe teritoriul somalez cel puţin începând din anul 2007. Deşi fostul preşedinte american Donald Trump a ordonat în 2020 retragerea trupelor SUA din Somalia, succesorul său Joe Biden a decis în mai 2022 consolidarea prezenţei militare americane în Somalia prin desfăşurarea a cel puţin 500 de soldaţi, după ce preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud a câştigat alegerile prezidenţiale

Acesta din urmă a anunţat trei luni mai târziu un “război total” pentru eliminarea grupării al-Shabab. Armata somaleză a desfăşurat ulterior ofensive intense împotriva teroriştilor, ofensive desfăşurate uneori în colaborare cu SUA.

Gruparea jihadistă a răspuns cu atacuri puternice, printre care şi atentatul cu maşini capcană asupra Ministerului Educaţiei de la Mogadiscio pe 29 octombrie, care a fost ucis cel puţin 120 de persoane.

Gruparea al-Shabab controlează zone rurale în centrul şi sudul Somaliei şi lansează de asemenea atacuri asupra statelor vecine Etiopia şi Kenya.

Somalia trăieşte în război şi haos din anul 1991, când a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barre, de atunci ţara lipsită de un guvern cu autoritate fiind controlată de grupări armate.

Citește și : Bilanțul cutremurului depășește 28.000 de morți în Turcia și Siria

Tags: africaAFRICOMal-Shababatac aeriansomalia
Categorii: Știrile zilei