X

Armata americană sună RETRAGEREA din Afganistan

Armata americană a început retragerea din două baze din Afganistan, între care una situată în bastionul talibanilor, a anunţat un responsabil american marţi, într-o primă etapă a acordului semnat la 29 februarie la Doha între SUA şi insurgenţi, potrivit France Presse, transmite şi agerpres.

Este vorba de baza din Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), controlată în mare parte de talibani, şi de cea din provincia Herat (vest), a precizat, sub rezerva anonimatului, interlocutorul agenţiei franceze de presă.

Citeşte şi: Trump NU are nevoie să-şi facă testul anti-COVID-19

Potrivit acordului, numărul soldaţilor americani la faţa locului ar trebui să scadă de la 12.000 sau 13.000 la 8.600 până la mijlocul lunii iulie. Cinci din cele 20 de baze americane din Afganistan urmează să fie evacuate.

Forţele americane îşi păstrează totuşi ‘toate mijloacele pentru a-şi atinge obiectivele’, a asigurat luni colonelul Sonny Leggett, purtător de cuvânt al forţelor americane în Afganistan.

Conform lui Omar Zwak, un purtător de cuvânt al guvernatorului din Helmand, doar ’20 sau 30′ de soldaţi străini au părăsit Lashkar Gah din weekend.

Dorind să pună capăt celui mai lung război din istoria lor, SUA s-au angajat prin acordul de la Doha să retragă în totalitate forţele străine din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii îşi respectă angajamentele în domeniul securităţii.

Regiunea Helmand, împreună cu provincia vecină Kandahar, este considerată drept un bastion al talibanilor, unde trupele americane şi britanice au fost vizate în special în cei 18 ani de conflict afgan.

Această primă reducere de efective intervine în timp ce talibanii, care consideră acordul drept o ‘victorie’ împotriva SUA, pun la încercare voinţa Washingtonului de a-şi proteja partenerii afgani, în special la Helmand.

La 3 martie, armata americană a efectuat o primă lovitură aeriană împotriva insurgenţilor după acordul de la Doha după ce aceştia au atacat de 43 de ori forţele afgane în decurs de o zi în această provincie.

Citeşte şi: SUA trimit în Portugalia bombardiere grele

Conform acordului, insurgenţii se angajează să combată grupările jihadiste prezente în ţară, precum şi să participe la discuţii cu guvernul afgan.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca puterea de la Kabul să poată trimite o delegaţie capabilă să facă faţă talibanilor la masa negocierilor interafgane, destinate să înceapă marţi, dar care vor fi cel mai probabil amânate.

Luni, Ashraf Ghani, învingătorul alegerilor prezidenţiale din septembrie, şi principalul său rival, Abdullah Abdullah, care revendică de asemenea victoria, s-au declarat ambii preşedinţi ai Afganistanului, aruncând ţara într-o criză instituţională, notează AFP. 

Tags: AfganistanarmataHelmandHeratkabulKandaharLashkar GahretragereSonny LeggettSUAtalibani
Categorii: Știrile zilei