Armata britanică este pe butuci! Echipamentul învechit pune în pericol tot sistemul militar

Publicat:

Comitetul de Apărare din Camera Comunelor (camera inferioară a Parlamentului Regatului Unit) a descris eforturile de modernizare a flotei de vehicule blindate de luptă (AFV) a armatei ca fiind “jalnice” şi a avertizat, într-un raport, că îmbătrânirea şi epuizarea flotei pun Armata într-un “risc serios” de a fi depăşită de adversari, informează BBC, potrivit agerpres.

În documentul intitulat “Învechit şi Depăşit”, membrii comitetului subliniază “amânările birocratice” şi “incompetenţa generală” care au ”zădărnicit” încercările de a reechipa Armata în ultimele două decenii.


Citeşte şi: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la conducerea Internelor din SUA – Black News

În 1990, Regatul Unit a avut în inventar aproximativ 1.200 de tancuri principale de luptă – astăzi are 227, se specifică în raport. Capacitatea vehiculelor blindate a atins “un punct de perimare a lotului, rămânând în urma celor deţinute de aliaţii şi potenţialii noştri adversari”.

“Programul vehiculelor blindate de luptă ale armatei a fost afectat de incertitudini”, a declarat preşedintele comitetului, Tobias Ellwood. “Decizia de a investi în vehicule de luptă este prea adesea împiedicată de incertitudinile legate de ceea ce doreşte armata pentru ele şi se opune dorinţei de a finanţa alte priorităţi de apărare”, a adăugat deputatul conservator, o referire la intenţia clară a guvernului de a trece de la era industrială la tehnologia din era informaţiei.

Raportul vine înaintea publicării unei evaluări cuprinzătoare a politicii externe, de apărare, securitate şi dezvoltare a guvernului, care va fi prezentată marţi de premierul Boris Johnson.

Descrisă ca fiind cea mai importantă revizuire a apărării de la sfârşitul Războiului Rece, se preconizează că aceasta se va concentra pe dezvoltarea de noi tehnologii, precum roboţi, sisteme autonome şi combaterea noilor ameninţări în spaţiu şi cyberspaţiu.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: “Mulţumim Comisiei de apărare pentru raport şi recunoaştem recomandările sale în timp ce căutăm să îmbunătăţim gestionarea programelor noastre de echipamente mari şi complexe.

Potrivit acestuia, cu ajutorul unei sponsorizări substanţiale de 24 de miliarde de lire sterline pentru apărare, reforma apărării va oferi resurse pentru a furniza o forţă blindată modernizată, digitalizată şi programată pentru a face faţă ameninţărilor viitoare.

O analiză a apărării, care urmează să fie publicată în curând, va promite să transforme şi să modernizeze forţele armate ale Marii Britanii pentru a lupta în războaiele viitorului.

Dar acest raport ridică serioase semne de întrebare cu privire la posibilitatea Ministerului Apărării de a realiza acest lucru.

Parlamentarii descriu Ministerul Apărării şi, în special, eforturile armatei britanice de a-şi moderniza flota îmbătrânită de vehicule blindate ca fiind “o poveste tristă de amânare birocratică, indecizie militară, management financiar defectuos şi incapacitate generală”.

Sute de milioane de lire sterline au fost “risipite” şi puţine rezultate pot fi prezentate. Armata a rămas cu tancuri şi vehicule blindate depăşite în faţa unui adversar ca Rusia.

“Acest lucru va avea un impact profund şi potenţial devastator asupra capacităţii noastre de a răspunde la ameninţările din partea adversarilor”, a spus Ellwood.

Pentru a-şi moderniza tancurile, Armata va trebui să reducă semnificativ numărul acestora. Este posibil ca unele programe, cum ar fi modernizarea a sute de vehicule de luptă de infanterie, să fie desfiinţate cu totul.

Citeşte şi: ONU: ‘Cel puţin 138 de protestatari paşnici’ au fost ucişi în Myanmar – Black News

Parlamentarii spun că Ministerul Apărării trebuie să abordeze urgent deficitele în ceea ce priveşte capacităţile artileriei, apărării aeriene şi anti drone, citând investiţia rusă în sisteme moderne de artilerie cu rachete şi proiectile, care a definit victoria lor rapidă în Ucraina în 2014.

“Într-un conflict, soldaţii capabili care lucrează pentru forţele armate s-ar putea trezi copleşiţi, dependenţi de o flotă de vehicule de luptă învechite şi depăşite. Guvernul nu ar trebui să facă nicio greşeală, aceste eşecuri ar putea costa vieţi”, a spus preşedintele comitetului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.