Armata filipineză a eliberat 17 oameni, ţinuţi ostatici de militanţii Statului Islamic

Publicat:

Forţele militare filipineze au eliberat miercuri 17 ostatici ce au fost ţinuţi captivi mai mult de patru luni de militanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) într-un oraş din sudul ţării, au anunţat oficiali filipinezi, informează DPA, potrivit agerpres.

Ostaticii salvaţi sunt nouă bărbaţi şi opt femei, cu vârste între 18 şi 75 de ani, a precizat ministrul filipinez al apărării, Delfin Lorenzana.


Citeşte şi: Un Typhoon britanic, ridicat de la sol să intercepteze un avion de pasageri – FOTO/VIDEO

‘Detaliile operaţiunii de salvare sunt confidenţiale, deoarece eforturile pentru salvarea ostaticilor rămaşi continuă’, a spus Lorenzana.

Colonelul Edgar Erevalo, purtător de cuvânt militar, a declarat că ostaticii eliberaţi vor fi supuşi examinărilor medicale şi vor fi lăsaţi să-şi revină după încercarea prin care au trecut.

Alţi 26 de ostatici s-ar afla încă în captivitate, pe cele 5-7 hectare din centrul oraşului Marawi aflate sub controlul militanţilor jihadişti, a adăuga Arevalo.

Cu aproape trei săptămâni în urmă, militarii filipinezi l-au eliberat pe preotul catolic Teresito Suganob şi pe un alt ostatic lângă o moschee folosită de militanţi ca bază a lor în Marawi, la circa 800 de kilometri la sud de Manila.

La 23 mai, sute de islamişti înarmaţi au semănat haos la Marawi, regrupându-se în unele dintre cartierele acestui mare oraş musulman. Potrivit autorităţilor, s-a încercat instaurarea unui califat inspirat din cel creat de SI în Siria şi Irak. De atunci, mai mult de 800 de persoane au fost ucise şi cartiere întregi din Marawi au fost distruse de lupte. Islamiştii continuă să rezistă unei campanii de bombardamente susţinute de SUA.

Citeşte şi: EXPLOZIE în faţa unei clădiri consulare din Paris – FOTO

“Părintele Chito” a fost răpit împreună cu zeci de enoriaşi dintr-o catedrală din Marawi, în prima zi a luptelor. Islamiştii au postat apoi imagini video cu jefuirea catedralei, cerându-i preşedintelui Rodrigo Duterte să retragă trupele şi să oprească ofensiva armatei. În acele înregistrări, părintele afirma că islamiştii deţin 240 de “prizonieri de război”, printre care învăţători, muncitori, majoritatea creştini şi membri ai unor triburi locale.

Potrivit unui bilanţ publicat luni de purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Restituto Padilla, 673 de islamişti, 47 de civili şi 149 de soldaţi au murit în confruntări. Între 40 şi 60 de ostatici se află în continuare în mâinile jihadiştilor, a continuat generalul, adăugând că unii dintre ei erau forţaţi să lupte în rândurile islamiştilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul... dar...

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l...

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.