Armata germană şi-a întrerupt misiunea de instruire în nordul Irakului din cauza situaţiei de securitate

Publicat:

Armata germană şi-a întrerupt misiunea de instruire pe care o desfăşura în nordul Irakului, o decizie luată din cauza situaţiei de securitate, potrivit presei germane de marţi, care citează un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, notează Xinhua.

Securitatea personalului militar german este pusă în pericol de recenta escaladare a tensiunilor între miliţiile kurde şi armata naţională irakiană, a precizat purtătorul de cuvânt.


Trupe irakiene au înaintat în regiuni controlate de kurzi în nordul Irakului, confiscând câmpuri petrolifere şi baze militare şi preluând controlul asupra importantului oraş Kirkuk, ca răspuns la referendumul de independenţă organizat de kurzi în nordul ţării.

Forţe armate germane sunt staţionate în nordul Irakului pentru a instrui unităţi kurde peshmerga pentru a lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI).

Ministerul german al Apărării a precizat că va discuta despre evoluţia situaţiei cu alte state participante la coaliţia internaţională anti-SI

Berlinul anunţase anterior că va analiza dacă va continua desfăşurarea celor în jur de 140 de militari germani în nordul Irakului, în urma implicaţiilor referendumului pentru independenţă, la care marea majoritate a kurzilor au votat pentru secesiunea de Irak. Mii de localnici au părăsit deja zona de teama unui război civil.

Criza dintre guvernul regional kurd şi Bagdad provoacă dificultăţi forţelor armate germane, care se bazează pe ambele părţi ca parteneri în lupta împotriva jihadiştilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării a subliniat, de altfel, că Berlinul a furnizat arme luptătorilor peshmerga înţelegând că acestea vor fi folosit exclusiv împotriva SI.

În acest context, Partidul Social-Democrat german (partenerul la guvernare al conservatorilor) examinează dacă să susţină prelungirea avută în vedere a mandatului armatei germane în Irak, dat fiind că în lupte ar putea fi implicaţi şi luptători kurzi instruiţi de militari germani.

Pe de altă parte, deputatul Sevim Dagdelen, din partea formaţiunii Die Linke (stânga radicală), a cerut retragerea ‘imediată şi integrală’ a trupelor germane şi încetarea sprijinului acordat peshmerga.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului Ceremonia de deschidere a Jocurilor...

La 58 de ani și-a îndeplinit visul din copilărie și a ajuns la Jocurile Olimpice: „Bunicuța tenisului de masă” reprezintă Chile la Paris 2024

La 58 de ani și-a îndeplinit visul din copilărie și a ajuns la Jocurile Olimpice: „Bunicuța tenisului de masă” reprezintă Chile la Paris 2024 Zhiying...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători Cu încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate, planificarea unei vacanțe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.