Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie

Publicat:

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie

Armata informatică a Ucrainei, o „premieră mondială” în războiul cibernetic, dar reprezintă și un risc major pentru guvern, spun experții.

La scurt timp după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei , guvernul ucrainean a lansat un apel clar către „vrăjitorii“ din tehnologie din întreaga lume pentru a-și folosi abilitățile în lupta împotriva națiunii invadatoare, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Creăm o armată IT. Avem nevoie de talente digitale”, a scris la acea vreme pe Twitter , acum X, Mihailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei de atunci.

Voluntarii dornici au răspuns rapid la cerere și, în decurs de o lună, canalul Telegram al grupului a numărat în jur de 300.000 de abonați.

Pe măsură ce numărul membrilor a crescut, la fel și activitatea armatei IT, iar până la sfârșitul lunii mai, grupul a lansat deja aproximativ 2.000 de atacuri cibernetice asupra organizațiilor rusești, a declarat Ministerul Transformării Digitale din Ucraina pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al grupului, care poartă numele de Ted, a declarat pentru Business Insider că „vede în prezent zeci de mii de dispozitive și posibil mii de oameni în spatele lor”.

„Deși întâmpinăm o scădere constantă a numărului de abonați [la canalul Telegram al armatei], numărul de dispozitive active implicate crește”, a adăugat Ted.

Deși locația exactă a participanților nu este cunoscută, armata este internațională, a spus Ted.

Ghiduri despre cum se instalează „Kit-ul pentru armată IT”

Site-ul web al armatei IT oferă resurse detaliate care explică în ucraineană și engleză modul în care voluntarii pot ajuta, cu ghiduri despre cum se instalează „Kit-ul pentru armată IT”, care conține instrumentele necesare pentru desfășurarea atacurilor cibernetice .

Voluntarii pot folosi chiar setul de instrumente pentru a configura atacurile să ruleze în fundal, împiedicând sarcinile să le perturbe activitățile zilnice.

Statisticile clasamentului sunt, de asemenea, postate pentru a ajuta la gamificarea procesului, crescând implicarea și promovând competiția între utilizatori.

Organizațiile rusești sunt vulnerabile la războiul cibernetic

Organizațiile rusești sunt deosebit de susceptibile la lucruri precum un atac DDoS – supraîncărcarea unui site web sau unei rețele.

În Occident, există o serie de servicii care ajută la protejarea companiilor împotriva atacurilor DDoS, a declarat pentru BI Alan Woodward, profesor la Centrul Surrey pentru Securitate Cibernetică de la Universitatea din Surrey.

În Rusia, „au expertiza, dar nu neapărat furnizorii de servicii care stau în fața organizațiilor pentru a detecta și a devia atacurile DDoS”, a adăugat Woodward.

În iunie, armata IT a declarat că a lansat un atac DDoS major împotriva băncilor ruse, inclusiv a VTB, Gazprombank, Sberbank și a altora, precum și a sistemului de plată Mir al țării – echivalentul rusesc al Visa sau Mastercard.

Woodward a spus că incidentul „a lăsat cu siguranță impresia că grupul este capabil să organizeze atacuri semnificative”.

Armata IT și alte grupuri de hackeri au reușit, de asemenea, să lovească în mass-media ruse.

În iunie 2023, televiziunea de stat rusă și alte canale au fost vizate de hackeri , cu un videoclip difuzat în ucraineană avertizând telespectatorii: „A sosit ceasul socotelilor”.

Beneficii și riscuri

Astfel de atacuri cibernetice joacă un „rol foarte important” în apărarea cibernetică a Ucrainei, a declarat pentru BI Stefan Soesanto, cercetător la Centrul pentru Studii de Securitate de la ETH Zurich.

„În timp ce majoritatea eforturilor lor DDoS cauzează doar întreruperi pe termen scurt, ele sunt persistente când vine vorba de anumite companii și platforme rusești”, a spus el. „Îi vor ținti iar și iar”.

Roskomnadzor, agenția federală de cenzură a Rusiei, a declarat că a respins de aproape trei ori mai multe atacuri DDoS în primul trimestru al anului 2024 decât în ​​tot 2023, a informat cotidianul rus Kommersant .

Astfel de atacuri pot ajuta, de asemenea, la „sprijinirea mișcărilor defensive ale armatei ucrainene”, a declarat Vasileios Karagiannopoulos, profesor asociat în criminalitatea cibernetică și securitatea cibernetică la Universitatea din Portsmouth.

Ele pot „ajuta la contracararea eforturilor de dezinformare și pot facilita lucrurile la nivel de spionaj cibernetic”, a spus el.

„Ajută, de asemenea, la generarea simbolică a unei imagini a vulnerabilității care poate avea un impact asupra moralului oponenților și, respectiv, poate crește moralul trupelor și cetățenilor ucraineni”, a adăugat Karagiannopoulos.

Armata IT are o echipă internă, despre care unii experți cred că a fost preluată de serviciul de informații ucrainean și de Ministerul Apărării al țării.

„Armata IT este condusă de SBU și Ministerul Apărării din Ucraina”, a spus Soesanto, adăugând că primesc sprijin din partea Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei.

„Voluntarii care participă în prezent în armata IT nu știu ce site-uri, adrese IP și servicii [atacă] DDoS”, a spus el, adăugând că totul a fost „centralizat, cu o mână de oameni care au i-au decizii de țintire”.

Ted a spus BI că „ministerul ucrainean al Apărării nu conduce armata IT, dar există o colaborare pentru a se asigura că eforturile sunt sincronizate”.

Guvernul ucrainean dorește probabil să mențină grupul „la distanță”, a spus Woodward.

„Sau cel puțin organizează lucrurile astfel încât să existe o negare plauzibilă din partea guvernului ucrainean dacă un atac are consecințe nedorite, deși neintenționate”, a adăugat el.

Unul dintre principalele riscuri, a spus Karagiannopoulos, este că uneori „voluntarii s-ar putea să nu urmeze instrucțiunile” și „ar organiza propriile atacuri”, putând afecta oamenii „din diferite țări și rețele.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

De asemenea, nu este clar „dacă acești indivizi ar putea fi vizați de armata rusă drept combatanți atunci când se consideră că aceștia participă direct la ostilități”, a adăugat el.

Cu toate acestea, armata IT este „prima mondială”, a continuat Karagiannopoulos. „Avem un apel explicit din partea oficialilor guvernamentali pentru ca oamenii să se alăture”, dar acești hackeri nu sunt o parte oficială a armatei ucrainene.

Acest lucru va crea un precedent pentru viitoarele conflicte, pe măsură ce războiul cibernetic devine mai frecvent, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult

Cum crește riscul de deces când dormim prea puțin sau prea mult Dormitul prea puțin sau prea mult face ca sistemul nervos să funcționeze defectuos,...

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent

Cum a ajuns unul dintre cei mai mari baroni ai drogurilor să joace în echipe profesioniste de fotbal, deși nu are nici un talent Uruguaianul...

Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii

Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii În prima sa săptămână de campanie electorală, Kamala Harris nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.